Hírek

185 év után kutatók újra rátaláltak a kihaltnak vélt aprócska brazil fára

Ugyan a növények nem mozognak, mégis előfordulhat olyan eset, hogy egy faj hosszú időn át kikerül a tudósok látóteréből. Ez történt egy Brazíliában honos magyalfajjal is, mely meglepő helyről került elő.

Brazília északkeleti részén immár városi környezetben találtak rá kutatók a kihaltnak vélt apró magyalfélére, melyről lassan két évszázada nem hallott a tudomány -írta a phys.com.

Brazil táj

A Re:wild természetvédelmi csoport tagjai, melynek a neves hollywoodi színész, Leonardo Dicaprio is társalapítója, egy hatnapos projekt keretein belül fésülték át a Pernambuco állambeli Igarassu városát, annak reményében, hogy rálelnek a  „Ilex sapiiformis” magyalfára.

Folyótorkolat Brazíliában

Első nyugati tudósként a skót George Gardner tett említést 1838-ban a Pernambuco magyalként ismert fáról.

Az ő gyűjteménye volt az egyetlen, melyben feljegyzést találhattunk a növényről – egészen ez év március 22-ig, amikor is a csoport tagjai négy egyedet is találtak belőle egy kisebb, igarassu-beli folyó partján, nem messze az állam fővárosától, Recife-től.

Christina Biggs, a Re:wild elveszett fajokkal foglalkozó programvezetője közleményében úgy fogalmazott,

Alig hittek a szemüknek, amikor a Pernambuco magyalra egy közel hatmillió lakosú nagyváros közvetlen közelében akadtak rá.

„Nem gyakran gondolunk arra, hogy növényeket szem elől veszíthetnek a tudósok, hiszen az állatokkal ellentétben nem mozognak, de ugyanolyan szerves részei az ökoszisztémáknak, amelyekben őshonosak” – fogalmazott. A kutatócsoport a fajra jellemző apró, fehér virágokat követve talált végül a fákra.

A Pernambuco állambeli Olinda

„Egy csapásra megváltozott minden. A természet igazán elképesztő meglepetéseket tud tartogatni számunkra. Azért az, hogy rátaláltunk egy olyan fára, amelyről majdnem kétszáz évig még csak nem is tettek említést, nem mindennapi dolog. Igazán csodálatos pillanat volt” – mondta Juliana Alencar, a kutatócsoport tagja.

Az expedíciót vezető ökológus, Gustavo Martinelli és csapata azt reméli, hamarosan elindul a Pernambuco magyalt célzó szaporítási program is.

Forrás: phys.org