Hírek

A farakás remek őszi-téli menedék a békák számára

A kétéltűek vízaknából való kiengedésére hívjuk fel a figyelmet, hogy legyen idejük megtalálni telelőhelyeiket.

A ragadozó életmódot élő békák rengeteg kártevőt fogyasztanak. Étvágyuk egyre fontosabb a klímaváltozás szempontjából: ahogy újabb kerti kártevők jelennek meg, úgy egyre nagyobb szerep hárul a békákra. A csapdába esett békák emberi segítség nélkül nem tudnak kiszabadulni a pincék és vízaknák fogságából, így nemcsak kártevőket zsákmányolni, de szaporodni sem tudnak.

Ragadozó életmódjuk miatt a varangyok rengeteg kerti kártevőt elfogyasztanak

Idő után az éhenhalás miatt megközelítőleg évente akár több ezer béka is elpusztulhat a csapdába esésüket következtében.

Ennek elkerülése érdekében érdemes ellenőrizni ezen helyiségeket. A békákat és varangyokat puszta kézzel is meg lehet fogni, a közhiedelemmel ellentétben a mérgük emberre nem veszélyes, de aki mégis tart tőlük, gumikesztyűvel vagy munkavédelmi kesztyűvel is kiemelheti a varangyokat az aknából.

Szárazföldi békáinkat segíthetjük szilárd búvóhelyekkel is. Régebben, amikor még széles körben elterjedt volt a fatüzelés, a tűzifarakások rengeteg állatnak, köztük a kétéltűeknek is menedéket nyújtottak.

A központi és a gázfűtés széles körű elterjedésével nemcsak a városokban, de egyre inkább a falvakban is eltűnnek a farakások, így sok állat marad megfelelő rejtekhely nélkül. Ezért fontos, hogy a kertben a bokrok alatt vagy a sziklakert egy árnyas részén búvóhelyeket is kialakítsunk.

Erre megfelel néhány barlangszerűen elhelyezett nagyobb kő, a tetők gerincén használt kúpcserép, de az MME bolt árusít békagarázst is, ami egy fejjel lefelé fordított virágcserépre hasonlít, amin van egy kis félköríves bejárati nyílás.

A tűzifarakás rengeteg kétéltűnek nyújt menedéket

Ha a békagarázst a kert olyan részére tegyük, ahol rendszeresen öntözünk, különösen akkor, ha erre az esti órákban kerül sor. Ilyenkor még ősszel is megfigyelhetjük, ahogy a nedvesség hatására megjelennek a felélénkülő földigilisztákra, apró csigákra és rovarokra vadászó békák, esetleg varangyok.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu