Lapszemle

Telitalálat

A lőtér hangulata, a természet ölelte környezet, a fegyverropogás keltette izgalom pillanatok alatt rabul ejtette Major Veronikát, amikor belépett a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklub kapuján.

„A legemlékezetesebb versenyem talán a 2019-es futócéllövő Európa-bajnokság. A versenyszámot első alkalommal rendezték meg 50 méteren nőknek, itt, a gyenesdiási lőtéren, és én állhattam fel a dobogó legfelső fokára. Ez volt az első felnőtt Európa-bajnoki címem, ráadásul hazai pályán! A másik felejthetetlen sportélményem szintén 2019-hez kötődik.

Az Új-Delhiben rendezett világkupán sportpisztollyal olimpiai kvótát szereztem aranyéremmel úgy, hogy a döntőben világcsúcsot lőttem. Rá két napra pedig légpisztollyal a világkupát is megnyertem.

Fotó: Csatlós Norbert

A 2020-as tokiói olimpiáról meglehetősen vegyes érzelmeim vannak. Javában tombolt a koronavírus-járvány, a mintegy 15 000 lelket számláló olimpiai falut csak az étkezés, a felkészülés és a verseny idejére hagyhattuk el. A folyamatos ellenőrzések és tesztek elég stresszessé tették ezt az időszakot. A légpisztolyosok alapversenyében a 34. helyen végeztem, így nem jutottam be a döntőbe. A sportpisztolyosok versenyében pedig a 35. helyezést értem el” – mesélte Major Veronika.

Az ilyen kimagasló versenyeredményekhez megfelelő edzésterv és felkészülés szükséges. A verseny helyszínére érkezve először mentálisan hangolódik rá a lövésekre. Ezután egy kicsit gimnasztikázik, hogy izmai bemelegedjenek. Ezt követi a szárazedzés, amikor töltetlen fegyverrel a pontos célratartáshoz végez mozgássorozatot: felveszi a megfelelő lövéspozíciót, majd 45 fokban a föld felé tartott kezét a pisztollyal együtt lassan felemelve célra tartja, és visszaengedi. A többszöri ismétlés után következnek a lőállásban a próbalövések, végül pedig az értékelt lövések, amelyek már beleszámítanak a pontozásba.

Tervei szerint továbbra is a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklub színeiben szeretné folytatni sportkarrierjét, ugyanis ott minden feltétel adott, hogy továbbra is magas színvonalon teljesítsen.

„Keszthelyen nőttem fel, ez az otthonom. Itt váltam sportemberré, nagyon sokat köszönhetek a lőtérnek és az itt dolgozóknak. 26 éves vagyok, és még ugyanannyi, ha nem több év áll előttem sportkarrierem folytatására. A párommal tervezünk majd családot alapítani, és a szülés – más női versenyzők példáját látva – csak néhány évre szakítaná meg a pályafutásomat, visszatérve újra ott lehet lenni a legjobbak között. A sportból keresem a kenyeremet, de a versenyzés számomra inkább szenvedély, mint munka, hiszen nincs annál jobb érzés, hogy Magyarországot képviselem a világversenyeken és az olimpián.”

Fotó: Csatlós Norbert

Ennek ellenére Major Veronika tudatosan felkészült arra az eshetőségre is, ha a sporttal valamilyen oknál fogva felhagyna. Még nagyon pici volt, amikor édesapja meghalt, az egészségügyben dolgozó édesanyja nevelte fel. Őt követve végezte el az egészségügyi szakközépiskolát, majd gyógy- és sportmasszőr OKJ-képesítést szerzett. A főiskolán a gyógytornász szakot választotta, de tanulmányait a sport miatt abbahagyta. Később craniosacralis terapeutaképzésben vett részt, ami lényegében olyan terápiás kezelés, amely során a nagy- és a kisagyat elválasztó hártya – ami végigfut a gerincvelőn egészen a keresztcsontig – húzásával, nyújtásával, lazításával a testre holisztikusan hatva oldani lehet a blokkokat, görcsöket nemcsak fizikailag, de érzelmi szinten is.

A céllövészet telitalálat számára, amiben fizikailag és szellemileg is maximálisan kiteljesedhet, és mindaddig nem is szándékozik végérvényesen a fegyverszekrénybe zárni fegyvereit, amíg az olimpiai érem nem lóg a nyakában.

Ez már a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon megvalósulhat. Sok sikert kívánunk hozzá!

Forrás: A Mi Erdőnk