Hírek

Koffeinfüggőség okozhatja a méhek pusztulását?

A hársfák alatt nyáron jelentős lehet az elhullott poszméhek száma. Kutatók 1990 nyarán mintegy 200 dongóméhet számoltak meg minden nap egyetlen fa alatt.

A méhek elhullásának jelensége azonban csak két hársfaj esetében volt megfigyelhető. Leggyakrabban a ezüst hárs (Tilia tomentosa), kisebb mértékben a krimi hárs (Tilia x euchlora) esetében. A nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos), a kislevelű hárs (Tilia cordata) és az európai hárs (Tilia x europaea) esetében a jelenség nem figyelhető meg.

A fent említett hársfák alatt mintegy 25 százalékban más elpusztult rovarfajok is jelen voltak.

Maga a jelenség évtizedek óta ismert, azonban az okai hosszú ideig homályban maradtak. A 70-es években az volt az elképzelés, hogy a növények nektárjában található mannóz lehet a méhpusztulás kiváltó tényezője az ezüst hárs esetében.

Az elemzések azonban kimutatták, hogy sem a krimi és sem az ezüst hárs nektárja nem tartalmazza ezt a cukorfélét. A mannóz-hipotézis tehát hamisnak bizonyult.

A jelenleg legvalószínűbb magyarázat az, hogy a poszméhek tömeges pusztulását a hársfák alatt a táplálékhiány okozza.

Egy kutatócsoport szerint a hárs illata vonzza a méheket és azok még akkor is visszatérnek, ha már nem áll nektár a rendelkezésükre. Egy szintén releváns feltételezés szerint a hársnektár koffeintartalma, melyet több esetben is kimutattak, a rovarokat a fához kötheti, így azok nem keresnek alternatív táplálkozási forrásokat. A hárs koffeintartalmával kapcsolatos megfigyelések azonban még további kutatásokat igényelnek.

Érdekes megfigyelés más kísérletekből, hogy

a koffein a mézelő méhek esetében növeli a kutató magatartást és a méhek visszatérnek a koffeinforráshoz, még akkor is, ha azokban csökken az energiatartalom és, ha az energiaráfordítás már nem feltétlenül éri meg nekik.

Mit tehetünk a vadméhekért? Gondoskodni kell arról, hogy elegendő virágzó növény legyen a rovarok számára, például levendula, mályva, pünkösdi rózsa, szellő rózsa, kasvirág-fajok, szakállvirág, borostyán, hangafélék, különböző herefélék, csattanó maszlag, stb.

Tapasztaljuk ki, hogy régiónkban mely fajok élnek meg és adnak virágport illetve nektárt a kritikus időszakokban.

Kevésbé hasznos a vadméhek cukorsziruppal történő etetése, ezt nem is javasoljuk. 

A fenti kutatásokról teljes egészében az alábbi tanulmányokban olvashatunk:

– Physiologische, ethologische und ökologische Fragen zum Insektentotenfall unter spätblühenden Linden. Ein interdisziplinäres Forschungsvorhaben der Universität Münster und der Landwirtschaftskammer Westfalen-Lippe. T Baal, B Denker, W Mühlen, M Popp, V Riedel, et al.. 2. Apidologie, 1991, 22 (4), pp.430-432. ffhal-00890920f

– Do linden trees kill bees? Reviewing the causes of bee deaths on silver linden (Tilia tomentosa) Hauke Koch and Philip C. Stevenson Published:27 September 2017https://doi.org/10.1098/rsbl.2017.0484

 

Ajánljuk még:

Összefüggés a virágpor minősége és a méhanyák petézése között

Hűsítő mézes italok

Forrás: magyarmezogazdasag.hu