Hírek

Tizedszerre szerveznek madárgyűrűzést a budapesti Naplás-tónál

Tizedik alkalommal szervez nyári madárgyűrűző akciót Budapesten, a cinkotai Naplás-tónál a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Budapesti Helyi Csoportja. Az érdeklődőket hétköznap és hétvégén is várják augusztus 10. és 30. között.

Az egyesület hétfői közleménye szerint a madarak befogása és gyűrűzése naponta hajnaltól nagyjából délelőtt 10 óráig, illetve délután 19 órától naplementéig tart, időjárástól függően. Az utolsó napon, augusztus 30-án csak délelőtt lesz madárbefogás, ezt követően már az ideiglenes gyűrűző állomás elbontása zajlik.

A gyűrűzés esős időben, illetve nagyon erős szél esetén szünetel, a napi munka és a látogatás menete az óránkénti hálóellenőrzések köré szerveződik. Az érdeklődők a madártani szakemberek vezetésével egy erre a célra felállított bemutató hálót is megtekinthetnek és részesei lehetnek a gyűrűzésnek. A program végén lehetőség lesz fotók készítésére és az állatok megsimogatására is – olvasható a közleményben.

Mint felidézik,

tavaly 48 madárfaj 2893 egyede került kézre az ideiglenes gyűrűzőtáborban.

A tájékoztató szerint a madárgyűrűzés mellett augusztus 17. és 20. között rovarász programok is lesznek: „vízipók-csodapók” bemutató várja az érdeklődőket 17.30 és 18.30 között, illetve lesz éjjeli lepkészés is 20.30-tól éjfélig.

A tábor a Naplás-tó déli gátján, a sorompó mögötti aszfaltozott úton, gyalog közelíthető meg mintegy 250 méteres sétával. További részletek az egyesület honlapján.

Forrás: MTI