Hírek

Organikus gazdálkodás: az átállás árnyoldala

Az organikus, avagy biogazdálkodás sokkal jobb hatással van az élővilágra, mint a hagyományos nagyüzemi termelés, melyben rengeteg kemikáliát, növényvédő szereket alkalmaznak. Azonban eddig keveset tudtunk arról, hogy az organikus gazdálkodásra való átállás időszaka hogyan hat a környezetre.

Három egyetem közreműködésével készült az a tanulmány, mely ezt az időszakot vizsgálja. A Bristoli, Göttingeni és Exeteri Egyetemek közösen figyelték meg Cipruson a citrus-féléket termelő gazdaságokban élő rovarevő denevérek populációit. Az eredmény meglepő volt:

az épp átmeneti időszakban lévő gazdaságokban a vizsgált négy fajból háromnak kisebb volt az aktivitása, mint a hagyományosan kezelt ültetvényeken

– számol be a kutatásról a Phys.org.

Azonban a már organikus gazdálkodásra átállt és bejáratott ültetvényeken növekedett ez az aktivitás – ami arra utal, hogy kis késéssel valósul meg a leggyakoribb denevérfajok esetében az aktivitás növekedése.

„Nagyon meglepődtünk az eredményeinken – azt vártuk, hogy az organikus termelésre való átállás már az elejétől pozitív hatással lesz” – mondta Penelope Fialas az Exeteri Egyetemről.

„Nem tudhatjuk biztosra, hogy miért érinti a denevéreket negatívan, de korábbi tanulmányok azt feltételezik, hogy a talaj szenved – ami dominó elvként hat a vadvilágra – amikor megvonják tőle a műtrágyát, rovarölő szereket, és más nagyüzemi gazdálkodással járó kezeléseket.

A talajnak és az ökoszisztémának időre van szüksége ahhoz, hogy regenerálódjon.”

Fialas azt is hozzátette, hogy ez alapján óvatosan kell kezelni az organikus termelésre való átállást, hogy minimalizálják a biodiverzitásra gyakorolt átmeneti negatív hatásokat.

„Például a szomszédos gazdaságoknak kerülni kell az egyidejű átállást, hogy a vadvilág megtalálja a megfelelő alternatív élőhelyeket a közelben, míg a farmok egyesével változtatnak a gyakorlataikon.”

Gareth Jones a Bristoli Egyetemről hozzátette: „Már régóta tudjuk, hogy az organikus gazdaságokban magasabb a biodiverzitás, mint a hozzájuk egyébként hasonló profilú hagyományos gazdaságoknál.

A biogazdálkodásra átállás időszakát eddig keveset tanulmányozták, és annak megállapítása, hogy a negatív hatások vajon a többi állat és növényfaj esetében is megjelennek-e, egy érdekes jövőbeni kutatás témája lehet.”

A kutatás során 22 citrus ültetvény-páron vizsgálták a denevérek aktivitását, ahol a minősített biogazdaságokat hagyományos nagyüzemi módon műveltekkel, illetve az éppen technológiai váltásban lévőket a hagyományos nagyüzemi módon műveltekkel hasonlították össze.

A négy denevérfaj, melyet vizsgáltak a fehérszélű törpedenevér (Pipistrellus kuhlii), az alpesi denevér (Hypsugo savii), a hosszúszárnyú denevér (Miniopterus schreibersii), és a közönséges törpedenevér (Pipistrellus pipistrellus).

Az eredmények a következők voltak:

  • Az alpesi denevérek aktivitása háromszor, míg a fehérszélű törpedenevéreké és a hosszúszárnyú denevéreké kétszer alacsonyabb volt az organikus átállás alatt álló gazdaságokban, mint a hagyományosakban.
  • A fehérszélű törpedenevérek aktivitása kétszerese volt az biogazdaságokban mint a hagyományos gazdaságokban.
  • A fehérszélű törpedenevérek és az alpesi denevérek aktivitása magasabb volt az organikus gazdaságokban mint az épp átállás alatt lévőkében (pontosan három illetve kétszerese)
  • A gazdaságok körül lévő természetközeli területek nem befolyásolták az eredményeket.

A kutatás a Journal of Applied Ecology folyóiratban jelent meg.

Forrás: phys.org