Hírek

Két év után ismét Magyarországon a Korongvadász Világbajnokság versenyzői

Július 13-16. között rendezik meg Gánt falu közelében a 2023. évi 45. FITASC Sporting (Korongvadász) Világbajnokságot. A Master, Veterán, Junior, Lady, Senior, Open kategóriákban egyéni és csapatversenyek is zajlanak a több mint 40 ország közel 1100 versenyzője között.

A korongvadászat különleges helyet foglal el az erdei sportok sorában. Magyarországon is egyre népszerűbb, ezt mutatják az elmúlt időszakban a magyar versenyzők által elért eredmények. A nemzetközi korongvadász szövetség (FITASC) az elmúlt évek során számos nagy nemzetközi versenyt rendezett hazánkban korongvadászat, gyorsított korongvadászat, szárnyas korongvadászat és kombinált lövészet versenyszámokban egyaránt.

A szövetségnek ismét Magyarországra esett a választása, mind az idei Korongvadász Világbajnokság, mind a jövő évi Gyorsított Korongvadászat Világbajnokság helyszínének kiválasztásánál.

Zambó Péter az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar erdőgazdálkodás egy évszázad alatt bebizonyította, hogy képes valós, hosszútávon működő megoldásokat kínálni a társadalom számára. Az erdők hasznosításakor nemcsak a faanyag termelésre vagy a klímaváltozás hatásai elleni védelemre koncentrálnak, hanem a rekreáció, az erdei sport támogatására is. Tájékoztatott arról, hogy az állami erdőgazdaságok 2010 óta közel 100 millió eurót fordítottak az erdei turisztika fejlesztésére, és évente több mint 10 millió eurót költenek az erdei pihenést szolgáló infrastruktúra fenntartására. Elmondta, hogy az erdők látogatottsága évente 40-50 millió alkalomra emelkedett, a belföldi turizmusban kiemelkedő szerepet foglalnak el.

Az állami erdőgazdaságok sokat tesznek a magyar lövészsport fejlesztéséért: minden évben több száz résztvevőt megmozgató kupasorozatot szerveznek. Ez jó alapot szolgáltat a sportág megismertetéséhez és a magas színvonalú szervezéshez egyaránt.

A világbajnokságon minden versenyzőnek 200 korongra kell lövést leadnia, azaz naponta 50-re. Minden versenyző előre megkapja a rottebeosztását, azaz hogy kikkel fog együtt lőni az elkövetkezendő négy napban, valamint az időbeosztását is, melyhez pontosan igazodnia kell. Minden egyes korong egy pontot ér az értékelés során, így maximum 200 pont teljesíthető. A versenyre 6 egyéni kategóriában, valamint nők esetében 3 fős, férfiak esetében 4 fős nemzeti csapatban lehetett nevezni.

A 2023. évi 45. FITASC Sporting Világbajnokság megrendezésének szervezését a Magyar Vadászlövészek Egylete és a Vérteserdő Zrt. látja el. A szervezési feladatok mellett az Erdőgazdaság biztosítja a helyszínt és a teljes szakszemélyzetet a verseny lebonyolításához, mely lehetőséget nyújt a felkészüléshez a 2024-ben szintén hazánkban megrendezésre kerülő Gyorsított Korongvadászat Világbajnokságra.

Forrás: Agrárminisztérium