Hírek

Mormon tücskök tarolnak Észak-Amerikában

Milliárdnyi rovar a városokban és falvakban. Mintegy két hete jelentek meg az Egyesült Államokon átvonuló rovarhordák, amelyeket az amerikaiak a bibliai sáskajáráshoz hasonlítanak. A városokban pánikot kelt a látványuk, de a mezőgazdasági terményekre a legveszélyesebbek.

Az USA-t elárasztó rovarok az Anabrus simplex, magyarul a mormon tücsök egyedei. Ezek a rovarok egyébként harmonikus részét képezik az ottani ökoszisztémáknak, de körülbelül tízévente rohamosan megnő a populációjuk, és valóságos járvány tör ki. Tömeges megjelenésük és vándorlásuk okait nem ismerjük pontosan, de feltételezhetően a szárazsággal függ össze.

Ilyen csapással küzdenek most az USA nyugati államainak lakói: Oregon, Idaho, Nevada, Utah, Wyoming és Colorado. Mormon tücskök milliárdjai vonulnak át élelem után kutatva.

A több millió 7-8 centiméteres szöcskével borított utcák, járdák és házak homlokzatának látványa stresszeli az amerikaiakat.

Az autók kerekei alatt a rovarok jellegzetes, a pattogatott kukorica pattogására emlékeztető hangot adnak ki, és kellemetlen, halszagot árasztanak. Az utakon is veszélyt jelentenek az autósok számára, mivel csúszós réteget képeznek a járdán. A nyugati államok helyi hatóságai azt tanácsolják a városlakóknak, hogy maradjanak nyugodtak, és azt tanácsolják, hogy az elvonulásukat  egyszerűen ki kell várni.  Egyébként nem veszélyesek, nem harapják meg az embereket, és nem terjesztenek betegségeket.

A mormon tücskök rajzása azonban sokkal károsabb lehet a gazdák számára. Ezek a rovarok takarmánynövényekkel táplálkoznak, és képesek a legelőket teljesen elpusztítani. Csak Utah államban 2001-ben és 2003-ban 25 millió dollár értékű terméskárt okoztak.

youtube://v/V4PLe33Fuew

A mormon tücsök nevét az első mormon telepesek  e rovarokkal való küzdelmének történetéről kapta. 1848-ban a Nagy Sós-tó völgyének területén, ahol ma Salt Lake City található, az első telepesek majdnem az összes termésüket elvesztették éppen ezeknek a rovaroknak köszönhetően. Szerencsére ekkor bekövetkezett az úgynevezett sirályok csodája, amikor a mormon tücskök nyomában madarak érkeztek a földekre, és megszabadították a földeket a rovarfelhőktől.

Érdemes megemlíteni, hogy a mormon tücsköket az amerikai őslakosok magas kalória- és fehérjetartalmuk miatt fogyasztották. Egyébként takarmány előállításának összetevőjeként is használják.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl