Hírek

Az éjjeli lepkék védelme pont annyira fontos, mint a méheké

Az éjszakai beporzók, mint például egyes lepkefajok közel annyi virágot látogatnak, mint a méhek, emiatt fontos lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a védelmükre – derül ki a Sheffieldi Egyetem tanulmányából.

A városiasodás nagy nyomást gyakorol az éjszakai lepkékre, melyek a méheknél kevésbé ellenállóbbak. Ennek oka pedig, hogy jóval összetettebb az életciklusuk, és erősen kötődnek bizonyos növényfajokhoz – írja a Phys.org.

Az is kiderült, hogy a veszélyek ellenére ezek a lepkék kritikus szerepet játszanak a városi növényközösségek életében, és a virágos növények – beleértve a fákat és az élelmiszernövényeket is – harmadát ezek a rovarok porozzák be.

A tudósok azt javasolják, hogy a városi zöldfelületek tervezésénél vagy revitalizációjánál olyan növényfajokat is telepíteni kell, melyek nemcsak a méhek, de az éjszakai lepkék számára is fontosak.

Ennek a szemléletnek egyre nagyobb szerepe lesz abban, hogy egészségesebb városi ökoszisztémákat hozzunk létre.

Dr. Emilie Ellis, a Sheffieldi Egyetem Grantham Fenntartható Jövők Intézetének, illetve a Helsinki Egyetem Ökológiai Változások Kutatóközpontjának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője elmondta: „A tanulmányunk arra mutatott rá, hogy az urbanizált területeken az éjjeli lepkék és méhek által hordozott pollen változatossága csökken, ami azt jelenti, hogy az városi beporzók számára kevesebb virág áll rendelkezésre.”

A kutató rámutatott, hogy a méhek és a lepkék is a növényekre vannak utalva, azonban a növények léte is a beporzástól függ. Ezért a zöldfelületek védelme és fejlesztése oly módon, hogy az nem csak a méhek számára előnyös, biztosítja azt is, hogy egy sor vadonélő állat számára jön létre élőhely, ami összességében egy egészségesebb, zöldebb területet fog eredményezni.

Ellis és kollégái bebizonyították, hogy a méhek és a lepkék által látogatott növényközösségek között jelentős különbségek voltak.

Azt is felfedezték, hogy az eddig ismert halvány színű de illatos virágfajokon túl az éjjeli lepkék jóval többféle növényt látogatnak és többféle pollent visznek magukkal, például gyümölcsfákét és más élelmiszernövényekét is.

A városiasabb területeken néha rengeteg idegenhonos növény található, vagy csak egyszerűen kevesebb különböző faj van jelen, ami a rovarok aktivitásának csökkenéséhez vezet, ez pedig negatívan hat mind a rovar-, mind a növénypopulációkra is.

A zöldfelületek tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a növénytelepítés minél több (őshonos) fajból álljon, és tartalmazzanak mind a méhek, mind a lepkék számára vonzó virágokat. Ezzel a növények és a rovarok ellenálló képessége javul az éghajlatváltozás és egyéb veszélyekkel szemben – hívta fel a figyelmet a kutató.

Dr. Stuart Campbell, a Sheffieldi Egyetem Biotudományi Karának munkatársa, a tanulmány másik szerzője elmondta: „A legtöbb növény beporzása rovaroktól függ, de azt, hogy mely fajok végzik a beporzást, valójában nagyon nehéz megválaszolni. Az Egyesült Királyságban körülbelül 250 méhfaj él, és ezek közül néhányról elég sokat tudunk, de több mint 2500 lepkefajunk is van, amelyek főként éjszaka látogatják a virágokat. Tehát, ahogy az sejthető, ezekről sokkal kevesebbet tudunk.”

A tanulmányban az éjszakai lepkékről gyűjtött pollenmintákat DNS-analízisnek vetették alá, így megtudták, hogy mely növényeket látogatták korábban a rovarok. Kiderül, hogy számos olyan vadonélő növényfajt látogatnak, melyeket a méhek vélhetően nem – de ez fordítva is igaz.

Ebből látszik, hogy a növények és a rovarok közötti összetett kapcsolatok igen érzékenyek lehetnek, és az urbanizáció rossz hatással van rájuk.

„Azt is megtudhatjuk, hogy mely növényfajok lehetnek a legjobb táplálékforrások a különböző rovarok számára, beleértve az éjszakai rovarokat, mint például a kifejlett lepkék, és felhasználhatjuk ezt az információt, hogy jobban gondoskodjunk valamennyi beporzóról.”

Forrás: phys.org