Hírek

Felfedezték az első beporzó békafajt

A Brazíliában honos kétéltű imádja a nektárt, így virágról virágra jár, akár a méhek. A tudósok azt feltételezik, hogy eközben pollent is közvetít, ezzel pedig az első olyan kétéltűfaj lehet, melyről bebizonyosodik, hogy beporzó.

A Xenohyla truncata nevű brazíliai levelibéka számára az elterjedési területén élő gyümölcstermő fák termése és virágai ellenállhatatlanok – olvasható a Science oldalán.

A meleg éjszakákon nagy számban kerülnek elő ezek a barnás színezetű kétéltűek, hogy a gyümölcsökön lakmározzanak vagy a virágok nektárját szívogassák. Ez alatt pedig rájuk ragad a virágok pollenje, amivel passzív módon be is porozhatják a következő virágot, melyet meglátogatnak.

Ez pedig az első eset hogy egy békánál – vagy egyáltalán egy kétéltű fajbál – beporzást figyeljenek meg a tudósok, jelentették a kutatók a Food Webs tudományos lap előző havi számában.

A tudósok hosszú ideig úgy gondolták, hogy a rovarok és a madarak töltik be a beporzók szerepét, azonban újabb kutatások rámutattak, hogy néhány hüllő és emlős is ellátja ezt a fontos szerepet.

Most pedig a tudósoknak mérlegelniük kell a helyzetet, hogy a kétéltűek is képesek-e elvégezni ezt a „munkát”.

Feltételezhető, hogy a nektárkedvelő levelibékák képesek átjuttatni a pollent egyik virágról a másikra, írják a szerzők. De több kutatásra lesz szükség ahhoz, hogy megerősítsék: a békák is csatlakoztak a bolygó beporzóinak népes csoportjához.

Forrás: Science