Hírek

A téli madáretetés segíti a vadonélő tollasokat a betegségek legyőzésében

Bár néhány szakértő szerint a madáretetés miatt nő a madarak közt a fertőző betegségek és paraziták terjedésének kockázata, svéd tudósok most érdekes eredményekről számolnak be a Journal of Animal Ecology című folyóiratban megjelent kutatásukban. Az általuk vizsgált etetett kis énekesek télen könnyebben leküzdötték a fertőzéseket.

Az emberek számára már kis testhőmérséklet változás is halálos lehet. Az énekesmadarak azonban a téli éjszakákon több fokkal csökkentik testhőmérsékletüket, hogy energiát spóroljanak. Hozzánk hasonlóan azonban ha betegség fertőzi meg őket, akkor belázasodnak, azaz nő a testhőmérsékletük, ami ellentétes azzal, hogy extra energiát igényel. Ez különösen télen lehet megterhelő számukra, amikor a szűkösebb táplálékforrások miatt spórolniuk kellene az energiával.

„Azt vizsgáltuk, hogy a télen folyamatosan elérhető táplálék hogyan befolyásolta az energiatakarékosságból fenntartott alacsony testhőmérséklet és az esetleges fertőzés miatti magasabb testhőmérséklet közötti kényes egyensúly fenntartását”

– idézi a Phys.org Hannah Watson-t, a Lund Egyetem biológusát.

A tanulmány rámutat, hogy azok a madarak, melyeket etettek télen, nem csökkentették annyira az éjszakai testhőmérsékletüket, mint azok, melyek nem fértek hozzá a mesterséges táplálékforráshoz. Elég energiát tudtak összegyűjteni ahhoz, hogy magasabb hőmérsékletet tarthassanak fent a téli éjszakákon, és mégis túléljék ezt a megterhelőbb évszakot.

Amikor egy szimulált fertőzésnek tették ki őket, az összes madárnak emelkedett a testhőmérséklete, és ugyanolyan fokú lázat figyeltek meg náluk, beleértve azokat az egyedeket is, melyek nem fértek hozzá az extra táplálékforráshoz. Így ahelyett, hogy az alacsonyabb testhőmérséklettel energiát spóroltak volna, kénytelenek voltak megemelni a testhőmérsékletüket, hogy legyőzzék a fertőzést.

„Azt vártuk, hogy az etetőhöz hozzáférő madaraknak több energiájuk lesz a fertőzés leküzdéséhez, ezért magasabb lázzal válaszolnak arra. Azonban az eredményeink pont ennek ellenkezőjét mutatták – a folyamatos táplálékforrás nélküli madarak erősebb reakciót mutattak a fertőzésre.

Ezzel tudták elérni ugyanazt a lázas állapotot, mint az extra élelemforráshoz hozzáférő madarak” – mondta Watson.

A klímaváltozás és az emberi tevékenység egyre nagyobb és hosszabb távú befolyással van az élővilágra. A vadonélő állatok olyan patogénekkel találkoznak, melyekkel korábban nem kerültek kapcsolatba. A madáretetés így egyszerre negatív és pozitív hatású is lehet.

Azok a madarak, melyek az etetőket látogatják, több fertőzésnek vannak kitéve, és könnyebben terjedhetnek köztük a patogének, azonban emiatt az immunrendszerük felkészültebb is lehet az újabb fertőzésekre. Így a kutatók szerint fontos, hogy megértsük, milyen tényezők befolyásolják egy állatnál azt, hogy hatékony immunválasszal reagáljon a betegségekre – és erre az egyik példa a téli madáretetés.

„Nagyon sok ember szereti etetni a madarakat. A tanulmányunk pedig rámutat, hogy a kis énekesmadarak esetében ennek pozitív hatása van a fertőzések leküzdésére” – foglalta össze Hannah Watson.

Forrás: phys.org