Hírek

Új, halálos vírust fedeztek fel az óceánokban

Egy eddig ismeretlen vírust azonosítottak a Hawaii Egyetem Egészségügyi és Partravetődési Laboratóriumában (Health and Stranding Lab), mely halálos a bálnákra és delfinekre nézve. Először egy 2010-ben partra vetődött Longman-féle csőröscetből mutatták ki, ám mostanra 10 különböző tengeri emlősfajnál is megtalálták.

A csőröscet circovírus (beaked whale circovirus, BWCV) felfedezése hozzájárul, hogy jobban megértsük, miként fertőződnek meg a tengeri emlősök ezzel a betegséggel. A circovírusok DNS vírusok, melyek madarakat, sertéseket, és kutyákat is megfertőznek, és súlyos esetben halálos is lehet – írja a Phys.org.

„A tanulmányunkban olyan Cuvier-féle csőröscetekből mutattuk ki a BWCV-t, melyek Saipanban és Amerikai Szamoában vetődtek partra, egymástól majd’ 4000 mérföldnyire (kb. 6500 kilométer) az első felfedezett megbetegedéstől” – mondta Kristi West, az egyetem laboratóriumának igazgatója. „A Hawaiion kívül talált pozitív esetek megdöbbentőek, és azt jelzik, hogy a vírus a Csendes-óceán középső és nyugati részéig terjedt, de akár a világ minden részén ott lehet a tengeri emlősökben.”

A bálnák és delfinek, melyeket a kutatók vizsgáltak, a Csendes-óceán különböző régióiból érkeztek, azonban az pozitív tesztet produkáló állatok nagyja a Hawaii-szigetek környékéről származott.

„Meglepődtünk, hogy milyen sok különböző fajt fertőzött meg a BWCV, a vizsgált állatok feléből kimutattuk a vírust” – mondta Cody Clifton, a Trópusi Mezőgazdasági és Emberi Erőforrások Főiskolájának (College of Tropical Agriculture and Human Resources) doktorandusz hallgatója.

22 évig ismeretlen volt a patogén

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a circovírus már 22 éve is jelenvolt a Csendes-óceánban. A kutatók a Hawaii Egyetem laborjának archív mintáit is vizsgálták, egészen 1997-ig visszamenőleg. Ezek között az esetek között a kutatók kimutatták a BWCV-t egy törpe ámbráscetből, mely O’ahu-n vetődött partra 2000-ben – tehát a patogén már ekkor jelen volt a Hawaii környékén élő bálnákban és delfinekben.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen hatással van a BWCV a fertőzött állatokra. Az első eset, ahonnan kimutatták a BWCV-t egy halálos beteg bálna volt, de ez a példány más patogénekkel is fertőzött volt. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy mérhető eredményeket kapjunk a vírus tengeri emlősök egészségére gyakorolt hatásáról.

„Meg kell értenünk, hogy a hawaii delfinek és bálnák körében milyen mortalitást okoz és milyen veszélyekkel jár ahhoz, hogy jobban megvédhessük ezeket a fajokat”

– mondta West. Hozzátette, hogy sok itt élő cet kisebb populációkban él, melyek a kisebb szigetekhez kötődnek, így egy súlyos, akár halálos járványkitörés akár végzetes is lehet ezekre a kisebb csoportokra nézve.

Az óceánok egészségének jelzői

A tengeri emlősök fontosak a hawaii emberek kultúrája szempontjából, és az óceánok egészségnek jelzőiként tekintenek rájuk. Az őket fenyegető veszélyek megértése kritikusan fontos a védett fajok megőrzése és védelme érdekében.

A kutatók jelenleg kizárólag a lakosság bejelentéseire kénytelenek támaszkodni a beteg vagy elhullott bálnák és delfinek felkutatása során, ami azonban kulcsfontosságú az elhullás okainak felderítésében, és a veszélyek kiértékelésében, melyek a hawaii és csendes-óceáni fajokat fenyegetik.

Forrás: phys.org