Hírek

Sose találná ki, melyik madárnak van a legfényesebb tolla

Napsütötte időben a szalonkák nem túl feltűnő madarak. A vörhenyes-barna tollaik segítségével remekül beleolvadnak az erdei avarba, így kerülik el a ragadozókat. Azonban alkonyatkor és hajnalban, amikor a hímek nászrepülésbe kezdenek a halovány fényeknél, valósággal ragyognak. A tudósok pedig állítják, hogy a kirívó fehér faroktollai valóban a legvilágosabbak az eddig vizsgált madártollak között.

Az erdei szalonkák (Scolopax rusticola) faroktollainak végén lévő erős fényvisszaverő tulajdonságú fehér rész csak akkor látszik, ha a repülő madarat alulról szemléljük, vagy a hímek legyezőkként szétterítik farkukat, miközben a tojót próbálják elcsábítani a talajon. – írja a Science.

Amikor a kutatók egy spektrométerrel vizsgálták ezeket a tollakat, kiderült, hogy a fehér végek a fény 55 százalékát visszaverik – jóval többet, mint amennyit bármely más toll, melyet eddig vizsgáltak

– írták a kutatók a bioRxiv-en december elején.

Ezután a kutatók számítógépes modellt készítettek a tollak mikroszkopikus szerkezetéről, hogy megvizsgálják, hogyan pattannak vissza a fotonok a toll nagyrészét alkotó keratin nevű fehérjéről. Arra a megállapításra jutottak, hogy mikroszkopikus szerkezetű, apró, ablakredőnyhöz hasonló párhuzamosan elhelyezkedő tüskék miatt ilyen fényes fehér a toll, mivel ezek növelik annak fényvisszaverő felületét. És ez az, ami segíti a hímeket a párválasztás során.

Forrás: science.org