Hírek

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Az jelentés adatai alapján a madárfajok 49 százalékának vészesen csökken az állománya, és mindössze 6 százalékuknak növekedett. A szakemberek szerint jelenleg minden nyolcadik! fajt a kihalás fenyegeti: ezeknek a fajoknak a többsége szigeten él.

Észak-Amerikában például 1970 óta mintegy 2,9 milliárd egyed (az ottani madárállomány 29 százaléka) pusztult el. De máshol sem jobb a helyzet: Európában 19 százalékkal, Ausztráliában pedig 43 százalékkal csökkent az állomány. Leginkább az agrártájakon élő fajok populáció-csökkenése számottevő a fokozott gépesítés, a vegyszerek használata és a természetes élőhelyek termőfölddé alakítása miatt. Az idei jelentésből kitűnik, az erdő- és bozóttüzek hangsúlyosabb tételként szerepelnek a világ madárállományának csökkenésében, ami lényegében az emberi mulasztások mellett a klímaváltozásnak az eredménye.

A világ madárvilágának állapotáról szóló előző, 2018-ban kiadott jelentés még a madárfajok 40 százalékának visszaszorulását detektálta világszerte, mostanra ez az arány elérte a 49 százalékot.

A jelentés szerint a legnagyobb veszélyben az Afrikában honos kígyászkeselyű, dél-amerikai hárpia, valamint a Közép-Amerikában élő sárgatorkú amazon van.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu