Lapszemle

Roth Turistaház

Ha Sopron belvárosát Bánfalva irányában elhagyjuk, a nyáron is kellemesen hűvös Brennbergi-völgyben haladunk nyugatra. A város határától 8 kilométerre elérjük Görbehalmot, ahonnan a tó irányába induló aszfaltos út visz fel Asztalfőre. Az utolsó hegyi szakaszon erdészeti sorompó állja utunkat. Ez már a Hidegvíz-völgy bejárata, ahol a 2021-ben átadott Roth Turistaház várja a vendégeket.

A Soproni-hegység a Keleti-Alpok nyúlványa, keleti része Magyarországhoz, nyugati sávja Ausztriához tartozik. A hegység főgerince nyugat–keleti irányú, mély völgyekkel elválasztott oldalgerincekkel tagolt.

Hidegvíz-völgy nyugati része hűvös klímájával és az égbe nyúló bükköseivel, fenyveseivel alpesi tájat idéz.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében újította fel a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. a Soproni-hegység legnyugatibb táján található erdei szállását. Az ötszáz méter magas vízválasztó gerinc ölelésében, az országhatártól és Asztalfőtől (551 m) pár száz méterre, lucok és bükkök árnyékában álló, már igencsak leromlott állapotú hidegvíz-völgyi kulcsosház kelt új életre a beruházásnak köszönhetően. Az összkomfortos és önellátó épület terasza a Hidegvíz-forrás csermelyére néz. A nyáron üdítő éghajlatú völgy délies oldalán elhelyezkedő ház emléket állít Roth Gyula erdészprofesszor munkásságának is. A közelben tanösvények, a határon átnyúló turistautak és vadregényes erdőkkel borított bércek várják a vendégeket.

A Roth Turistaház szállást és nyugodt kikapcsolódási lehetőséget nyújt a leendő vendégeknek. Alsó szintjén két különálló kétágyas szoba, vizesblokk és egy tágas közösségi tér található konyhával felszerelve. Az emeletre falépcső vezet, ahol hálótermet alakítottak ki. A bejárat előtti terasz mobil asztal-pad garnitúrával tehető otthonossá. A ház mellett kiépített tűzrakó hely található. Az épület önálló fűtéssel, melegvíz-ellátással, napelemekkel táplált elektromos hálózattal, televízióval és internet kapcsolattal rendelkezik.

A csodálatos természeti adottságokkal rendelkező Soproni-hegyvidék és a Fertő tavat övező dombok turisztikai látnivalókban bővelkednek.

Ezek között kiemelkedő helyet foglalnak el a kultúrtörténeti emlékek, a források, a kilátók és a számtalan ökoturisztikai létesítmény. Nincs még egy olyan hely Magyarországon, ahol ilyen kis területen 10 kilátót láthat az erdőjáró. A Soproni Parkerdő ökoturisztikai látványosságai közül a Károly-magaslat a kilátóval, valamint a mucki Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadaspark nyújt tartalmas kikapcsolódást.

Elérhetőség, információk, foglalás:
Telefon: +36 30 115-1806,
E-mail: rothturistahaz@taegrt.hu
Web: https://taegrt.hu/roth-turistahaz/

Forrás: A Mi Erdőnk