Hírek

A fáknak is szükségük van sötétségre

Valószínűleg kevesen szeretnek elaludni égve hagyott lámpa mellett, mert megzavarhatja a belső óránk működését. Kiderült, hogy a fák is érzékelik ezt a problémát.

Ezt egy új tanulmány eredménye bizonyítja a legjobban, amely kimutatta, hogy ez a jelenség hatással van a növények belső órájára, ami korábbi lombhulláshoz és későbbi színváltáshoz vezet. A tudósok műholdas adatok alapján jutottak erre a következtetésre,

amelyek azt mutatják, hogy a városi éjszakai fény hogyan befolyásolja a levelek tavaszi megjelenésének és őszi színváltozásának időzítését.

A probléma természetesen különösen súlyos azokon a területeken, ahol viszonylag nagyfokú az urbanizáció, de ugyanakkor a fák is ott nőnek. Korábbi laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy a mesterséges fénynek való kitettség elősegítheti a növények virágzását vagy gyorsabb növekedését. Később hasonló megfigyeléseket tettek városi területeken is. A probléma az volt, hogy e tanulmányok többsége helyi szintű változásokkal foglalkozott. Ennek eredményeképpen a tudósok nehezen tudták meghatározni, hogy a megfigyelt jelenségnek mennyi köze van a túlzott fényhez, és mennyi a magasabb hőmérséklethez, ami a városi területekre jellemző.

A kérdés végső eldöntésében két új, éjszakai fényt figyelő műhold segített, amelyek lehetővé tették a mesterséges fény és a fák viselkedése közötti összefüggések sokkal nagyobb léptékű nyomon követését.

A kutatók a műholdfelvételeket a 2011 és 2016 között végzett földi megfigyelésekkel vetették össze, amelyek két kulcsfontosságú mutatóra vonatkoztak: a levelek tavaszi fejlődésének időzítésére és a levelek színének őszi változására. Ezenkívül a hőmérséklet hozzájárulását is figyelembe vették.

Az eredmény elég egyértelműnek bizonyult: a mesterséges fénynek való kitettségben  a fák a tavaszt korábban, az őszt pedig később érzékelik. A mesterséges fényben a levelek átlagosan majdnem 9 nappal korábban kezdtek el fejlődni, és ősszel átlagosan 6 nappal később változtatták a színüket, mint a mesterséges fénynek nem kitett fák esetében.

Ráadásul a jelenség az éghajlatváltozás előrehaladtával súlyosbodni fog.

2100-ban a tavasz – természetesen a fák szerint – akár 17-21 nappal korábban kezdődhet, mint 2015-ben.

Ősszel a helyzet bonyolultabb, mivel a fényszennyezés hatására a fák a hidegebb területeken később változtatják a levelek színét, a melegebb területeken viszont éppen ellenkezőleg.

Forrás: focus.pl