Hírek

Hollandiában horgászok mentik a halakat a kiszáradó tavakból

Mark Kouwenhoven helyi horgász egy kiszáradt tó medrében sétálgat, miközben a kollégái tucat számra dobálják az iszapos halakat vödrökbe.

Ez nem az a fajta horgászmódszer, amihez hozzá vannak szokva. Ezúttal a kormánynak segítenek megmenteni a halakat az Európát sújtó szárazságtól.

Minden egyes halat a közeli IJssel folyóba szállítanak át, a szárazságtól sújtott Rajna folyó hollandiai mellékágába, amely nem is olyan rég még friss vízzel táplálta a tavat.

„Mocskos munka, de valakinek meg kell tennie” – mondja a 32 éves Kouwenhoven, a Kelet-hollandiai Sporthorgász Egyesület tagja.

„Horgászok vagyunk, törődünk a halakkal, nem akarjuk, hogy elpusztuljanak. Szeretjük a halakat!” – teszi hozzá, térdig érő, vízálló gumicsizmába öltözve.

Hollandia a „víz országaként” híres, ahol a csatornák és a gátak védelmet nyújtanak a tengerek emelkedése ellen, de az ország e hónap elején hivatalosan is vízhiányt hirdetett.

Az aszály egyik legnagyobb jelképe a Rajna alacsony vízszintje.

Európa hatalmas folyója Svájcból két forráspatakból, a Felső- és Alsó-Rajnából ered, és több országon, köztük Franciaországon és Németországon keresztül folyik át, mielőtt Hollandiában egy hatalmas deltán keresztül a tengerbe ömlene.

A kiszáradt medrek most a Rajna hollandiai mellékfolyóit jelzik, például a Waal, a Nederrijn és az IJssel folyókat.

A Giesbeek város közelében lévő kis tóban a víz korábban körülbelül egy méterrel volt magasabb, mivel a halak az IJsselből érkező csatornából úsztak be, de most körülbelül 10 centiméterre csökkent, mondják a horgászok.

Számos horgászklub önkéntesei mostanra több akciót is végrehajtottak, hogy a holland vízügyi minisztériummal, a Rijkswaterstaat-tal együttműködve segítsenek a bajba került halállományon.

„Egy nagy hálót használunk, amit végigterítünk a tavon és az önkéntesek segítségével összegyűjtjük halakat egy kis helyen. Onnan tudjuk őket aztán először vödrökbe rakni, majd ezt követően a folyóba visszük őket”

– mondja Kouwenhoven.

A folyamat végére a horgászok csapatai hatalmas pontyokat, keszegeket és csukákat szednek ki az iszapos mederből.

A horgászegyesületek tagjait az elmúlt öt száraz év során alkalmanként segítségül hívták, de Kouwenhoven szerint az idei év kivételes. Ilyen sok esetünk még soha eddig nem volt.

Szörnyű az élővilág számára

Geert Wieggers, a Rijkswaterstaat tisztviselője a partról szemlélődve azt mondta, hogy meglepte a közel 2000 kilóra becsült mentésre szoruló halállomány mérete.

A 65 éves férfi „kritikusnak” nevezte a vízügyi helyzetet Hollandia keleti részén.

„Ez szörnyű az élővilág számára” – mondta. „Nemcsak a halaknak, hanem a madaraknak és minden élőlénynek vízre van szüksége.”

Forrás: phys.org