Hírek

Izland is felhagyna végre a bálnavadászattal

A következő két évben beszüntetheti Izland az ipari bálnavadászatot, miután a halászatért felelős miniszter kijelentette: nem kifizetődő a tevékenység.

Az Európa északi részén lévő szigetország egyike azon kevés államoknak, ahol még ma is folytatnak kereskedelmi célú bálnavadászatot. Azonban a kereslet a tengeri emlősök húsára drasztikusan csökkent, miután Japán, Izland fő kereskedelmi partnere újraindította a bálnavadász flottáit 2019-ben – írja a BBC.

Izland halászatért felelős minisztere kijelentette: a bálnavadászat már nem jövedelmező tevékenység.

„Miért vállalja Izland azt a kockázatot, hogy folytatja a bálnavadászatot, amely semmilyen gazdasági hasznot nem hozott, hogy eladjon egy olyan terméket, amelyre alig van kereslet?” – nyilatkozta Svandis Svavarsdottir múlt hét pénteken a Morgunbladid újságban.

Izland legfrissebb éves elejtési kvótájában 209 közönséges barázdásbálna (egy veszélyeztetett faj) és 217 csukabálna (az egyik legkisebb bálna) szerepel.

Svavarsdottir, a Left-Green Movement párt tagja (baloldali zöld párt) arra is rámutatott, hogy

az elmúlt három évben mindössze egyetlen bálnát ejtettek el, amiből látszik, milyen kevéssé járul hozzá az ágazat az ország gazdaságához.

Elmondása szerint ez kulcsfontosságú tényező a döntésben, hogy engedélyezzék-e 2023 után is a bálnavadászatot.

Amikor Japán újraindította a kereskedelmi bálnavadászatot három évtizedes szünet után, Izland bálnahús exportja jelentősen visszaesett, így már nem volt kifizetődő ez a tevékenység.

Más tényezők is hozzájárultak a vadászat ellehetetlenítéséhez. A szociális távolságtartás miatti szabályozások az izlandi bálnafeldolgozó üzemek hatékonyságát jelentősen csökkentették, illetve a part környéki halászati tilalommal érintett területek még tovább drágították a vadászatot.

Emellett Svavarsdottir szerint a tevékenységnek negatív hatása is van a gazdaságra: például az amerikai Whole Foods élelmiszer-üzletlánc azóta nem hajlandó reklámozni az izlandi termékeket, mióta 2006-ban az ország újraindította a bálnavadászatot.

A hírt üdvözölték azok, akik évek óta kampányolnak a vadászat leállításáért.

„Ez egyértelműen örvendetes hír… és még nem túl késő.

Az izlandi bálnavadászok több száz bálnát öltek meg az elmúlt években annak ellenére, hogy belföldön semmilyen kereslet nem volt rá”

– mondta Vanessa Williams-Gray, az egyesült királyságbeli Bálna és Delfin Védelmi Alapítványtól (Whale and Dolphin Conservation).

Egyéb bálnákhoz köthető ágazatok azonban egyre sikeresebbek Izlandon. 2019-ben több százan érkeztek az országban annak reményében, hogy megpillanthatják ezeket a gyönyörű tengeri emlősöket.

Jelenleg Izland, Norvégia és Japán az a három ország, mely engedélyezi a bálnák kereskedelmi célú vadászatát.

Forrás: BBC