Hírek

Ahogyan ők látják: képeken, rajzokon és irodalmi művekben az erdő

A Muzsikál az Erdő Alapítvány hagyományaihoz híven idén is meghirdeti alkotói pályázatait. A 18 éves rendezvénysorozat az indulása óta képviseli a fenntarthatóság gondolatát, az erdő és a zene, a művészet erejét, az erdő, a természet értékeit, a helyi közösségek összefogásának eredményeit, a helyi termékek fogyasztásának előnyeit. Most a bezártságának átvészeléséhez is hozzásegíthet az alkotás.

Az alkotás, a művészet lehetőséget nyújt érzéseink, élményeink megfogalmazására, életünk harmóniájának, a lelki egyensúlyunknak a helyreállítására. Inspirációt az erdő, a természet adhat, a veszélyhelyzetben alkotással eltöltött idő megkönnyíti a hétköznapokat, vallják a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat szervezői.

A hatodik alkalommal meghirdetett Gyermekrajz pályázatra érkező alkotások technikája szabadon választott, bíznak a gyerekek eredeti ötleteiben, kreativitásában. A kiállítási anyagot a tervek szerint több térség rendezvényein és annak az online felületeinken is láthatják majd az érdeklődők. Idén az óvodások és az alsó tagozatosok mellett a felső tagozatosok munkáit is várják. A pályaművek témája: a gyerekek erdővel kapcsolatos élményei, tapasztalatai, a természet szépségének ábrázolását várjuk.

Fotópályázatot nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Muzsikál az Erdő Alapítvány magyarországi és határainkon túl élő magyar amatőr, vagy profi fotósoknak, akiknek az alkotásai összhangban vannak a rendezvény szellemiségével és igényes szemlélettel, művészi színvonalon készültek.

Elsősorban olyan képeket várnak, amelyek az erdő, a természet, a táj szépségét, értékeit láttatják.

A zsűri elnöke Haris László fotóművész, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának tagja. A zsűri munkáját erősíti Zsila Sándor, Életmű-díjas természetfotós, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja. A Fotópályázat anyagának kiállítását, az eredmények kihirdetését a Muzsikál az erdő egyik rendezvényén tervezik. A kiállítás anyaga látható lesz az ország más régióiban szervezett programok keretében.

Az Irodalmi pályázatra táj- és természetverseket, erdei meditációkat, prózákat, drámákat, meséket várnak, A Muzsikál az erdő irodalmi pályázata 2014-ben Jókai Anna Kossuth-nagydíjas író javaslatára indult el, aki a pályázat zsűri elnöke és védnöke volt, és aki „erdő-ünnepnek” nevezte a rendezvénysorozatot. A pályázat tiszteleg az írónő emléke, szellemi nagysága előtt.

Az irodalmi alkotások műneme és műfaja szabadon választható, a jelentkezők pályázhatnak verssel, prózával és drámával. Felnőtt és gyermek alkotók műveit is várják. Új pályázati kategóriát is meghirdettek, idén először olyan munkákat is várnak, amelyeknek a szerzői már részt vettek a rendezvényen és megírják az élményeiket, benyomásaikat.

Az arra érdemes művek megjelennek a Magyar Naplóban, a Magyar Írószövetség irodalmi folyóiratában. Az eredményeket Győrffy Ákos, József Attila-díjas költő, a zsűri elnöke hirdeti ki, Vasvári Csaba színművész pedig a rendezvény helyszínein előadja a helyezett műveket.

Az ünnepélyes eredményhirdetéseket a vírushelyzet enyhülése után a Muzsikál az erdő  rendezvényhelyszínein szeretnék megtartani. A pontos helyszínről és időpontról honlapukon és közösségi oldalukon tájékoztatnak..

Forrás: Muzsikál az erdő