Hírek

Kijön vagy nem jön ki?

Medvelesre hívja az érdeklődőket a Budakeszi Vadaspark február 2-án. A látogatók együtt figyelhetik meg, hogy a barlangjukból előbújó medvék meglátják-e saját árnyékukat, és visszamennek aludni, vagy a tavaszt várva elindulnak táplálékot keresni. A népszokás szerint ugyanis ez mutatja, hogy kitart-e még a tél.

A február 2-ához, gyertyaszentelő napjához kapcsolódó ismert hagyomány szerint ugyanis, ha a téli álmából frissen ébredő medve kijön a barlangjából, és a napos időnek köszönhetően meglátja az árnyékát, attól megijedve visszabújik a barlangba, mert még hosszúnak ígérkezik a tél. Viszont ha felhős, borús időre ébred, akkor elindul táplálék után, ami azt jelzi, hogy hamarosan vége a télnek és beköszönt a tavasz.

Vajon a Budakeszi Vadaspark két mackója, Romulus és Tibor meglátja az árnyékát?  Ezt saját szemükkel is láthatják, akik vasárnap felkeresik a vadasparkot. Emellett arra is választ kapnak, hogy milyen hosszan és miért alszanak a medvék téli álmot, és a medvesles alkalmával szó esik a valódi téli álmot alvó sünökről és pelékről is.

A Medveles részletes programja:

11  és 13 órakor előadással egybekötött medve látványetetés;

15 órakor kisragadozó-etetés;

A programok a belépő árán felül ingyenesen látogathatók.

Honnan ered az időjós medve hagyománya?  

Sokan úgy tartják, az időjárást előrejelző medve alakját Jókai Mór találta ki. Az új földesúr című regényében írja: „Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van! Ha azt látja, szép napfényes idő van, (…) – visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik; talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább. (…) Ha azonban gyertyaszentelő napján azt látja a medve, hogy rút, zimankós förmeteg van; (…) akkor a medve megrázza bundáját, megtörli szemeit és kinn marad; nem megy vissza többet odújába (…). Mert a medve tudja azt jól, hogy a tél most adja ki utolsó mérgét.”

Jókai a jelenséget úgy magyarázza, hogy a jó idővel csak kacérkodik a tél, de valójában még sokáig fog tartani; ha viszont rossz az idő, a tél kitombolja magát, és hamarosan jön a tavasz. Ez az, amit a medve előre megérez. „S a medvének mindig igaza van” – írja Jókai Mór.

Forrás: Budakeszi Vadaspark