Hírek

Mit rejtenek a Pilis sziklái?

Egykoron szerzetes barlangokat rejtettek a Pilis hófehér sziklái, napjainkban pedig helyben megélni akaró termelőket, kézműveseket, lovastanyákat, borászokat, turistákat váró portákat és főként összefogást a térség fejlesztése érdekében. Ez utóbbi testesült meg a most megalakult Pilisi Sziklák Natúrparkban.

A natúrpark munkaszervezetének vezetője, Nyírő András kifejtette,

az itt élőket összeköti a természet szeretete, a hagyományok tisztelete és a törekvés, hogy ki tudják aknázni a Pilis adta lehetőségeket, Duna és a főváros közelségét. Ezekből szeretnének előnyt kovácsolni a településfejlesztésben, környezetvédelemben, turizmusban és a helyi termékek előállításában, értékesítésében.

A Virágzó Kesztölc Egyesület kezdeményezésére öt település – Kesztölc, Piliscsév, Pilisszántó, Pilisjászfalu és Piliscsaba – hozta létre a Pilisi Sziklák Natúrparkot. Ennek előkészítésben kulcsszerepet vállaltak a Szent István Egyetem Tájépítész Karának oktatói és hallgatói, akik részletes felmérést készítetek a környék természeti és kulturális kincseiről.

A natúrparki oklevelet szeptember 25-én, Kesztölcön adta át az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Dr. Rácz András hangsúlyozta,

a natúrparki hálózat célja és szerepe a táji, természeti, kulturális örökség megőrzése, a környezeti nevelés, a szemléletformálás, a tájidentitás erősítése, a fenntartható térségfejlesztés, az ökoturizmus és rekreáció.

Jelenleg hazánk területének 9%-a natúrpark. A most megalakult Pilisi Sziklák Natúrpark Magyarországon tizenötödikként kapta meg a névhasználathoz a miniszteri hozzájárulást.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu