Hírek

Erős kormányzati hátszél az erdőtelepítéseknek

Nagymértékben megemeli a kormány az erdőtelepítések támogatását – jelentette be az agrártárca az Erdészeti Információs Központ – Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének székhelyén.

A sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter emlékeztetett: az éghajlatváltozás jelenléte tetten érhető az egész világban, így a Kárpát-medencében is, éppen ezért a magyar kormánynak is kiemelt feladata, hogy mihamarabbi válaszokat találjon e kihívásra. Hathatós megoldások kereshetők az erdőgazdálkodás területén, hiszen ahogy azt a tárcavezető is elmondta, a magyar erdők az egy év alatt kibocsátott hazai szén-dioxid-mennyiségnek közel 8%-át képesek megkötni.

„Éppen ezért tűztük ki célul az erdőtelepítések fellendítését” – egyértelműsített, majd hozzátette, a telepítésekre alkalmas területek javarészt magántulajdonban vannak, ezért a kormányzat az ösztönző támogatáspolitikában látja a megoldást. Ennek érdekében

a Vidékfejlesztési Program (VP) 2019-es módosításának központi elemévé tették az erdőtelepítési támogatások rendszerének átalakítását.

„Az elfogadott módosítás értelmében erdőtelepítéskor a gazdák a korábbinál lényegesen nagyobb, fafajtól függően 80-130%-kal több forrást vehetnek igénybe – hangsúlyozta Nagy István, aki ezt követően részletesen ismertette a főbb változtatásokat.

A jövedelempótló támogatás összegét például az eddigi hektáronkénti 172 euróról 432 euróra emelik, ennek igénybevételének időtartamát minden fafaj esetében 12 évre emelik. Továbbá minden állomány esetében emelkedett az erdő létesítésének és ápolásának egységára is.

„A telepítési költségek támogatását átlagosan közel 20%-kal emeltük. A tölgyesek vagy bükkösök támogatása hektáronként az eddigi 2,6 millió forintról majd’ 5 millió forintra nő. Egy hektár akácos vagy nemesnyár-faállomány ültetésének támogatása 1,2-1,3 millió forintról 2,8-2,9 millió forintra emelkedik” – részletezte az agrárminiszter.

Hozzátette: hektáronként 2800 euróval támogatják ezentúl a ritka fafajok ültetését az új erdőterületeken; a cél, hogy minél változatosabb és ellenállóbb erdők jöhessenek létre. A VP módosítása mellett éppen ezért 2021. december 31-ig meghosszabbítja a kormány az erdők szerkezetének átalakításáról szóló pályázati lehetőségeket, s további 3 milliárd forinttal növeli az e célt szolgáló keretet.

A sajtótájékoztatón részt vett Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár is, aki elmondta, a VP 2014-ben történt útjára indítása óta a támogatásoknak köszönhetően Magyarország 5 ezer hektárral növelte erdőterületeit, az elbírálás alatt álló pályázatok pedig további 1300 hektárt jelenthetnek majd. Mindemellett hangsúlyozta,

a megemelt egységköltségek a folyamatban lévő projektek esetében is érvényesek.

„Akik ez év április 26-a után adtak be támogatási kérelmet, de nem fejezték még be az erdőtelepítéseket, az emelt összegekkel kalkulálhatnak. Azon igénylők, akik már befejezték a munkálatokat, a megemelt jövedelempótló és ápolási támogatásokra lesznek jogosultak” – magyarázta. Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta, az erdőtelepítésekkor a magyar gazdatársadalomé a „főszerep”.

„Közös érdekünk, hogy a gyenge minőségű termőföldjeiket minél nagyobb mértékben erdősítsék be, az emelt egységárakkal pedig most már üzleti szempontból is megéri ez számukra.

Az államtitkár ugyanakkor azt is hangsúlyozta, az erdőtelepítésekkel a termőterület környezetének állapota is nagymértékben javítható, ahogy a többi közt a környék mikroklímája, vagy éppen az érintett terület vízvisszatartó képessége is. Hozzátette: az elmúlt hónapokban csökkentették a csemetetermesztők adminisztrációs terheit is, a továbbiakban pedig több pályázati lehetőséget is terveznek nyitni számára. Mindebből pedig az erdőtelepítési program is profitál majd.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság