Hírek

Számtalan hétvégi program várja a kirándulókat a Bükkben és a Mátrában

Hétvégén változatos időjárásra lehet számítani. Napsütés, borult ég és helyenként zivatarok fogják váltani egymást. Hét közben több alkalommal hullott intenzív csapadék, ennek köszönhetően az erdei földutak, ösvények sárosak, csúszósak.

Az aszfaltozott utakra, köztük a kerékpározásra kijelölt erdészeti utakra is, a hirtelen lezúduló és lefolyt csapadék sok helyen törmeléket rakott le.

Műszaki átvétel – minden kivágott idős erdő helyén több ezer faegyed fejlődik

Sokan nem tudják, hogy az igen szigorú, magyar erdőtörvény szerint, minden kivágott erdő helyén új erdőt kell létrehozni az erdészeti hatóság előírásait, az úgynevezett erdőtervet követve. Ezekben a fiatal erdőkben augusztusban is zajlik a hatósági bejárás, az úgynevezett erdősítések műszaki átvétele. Ilyenkor

az erdészeti hatóság szakemberei megvizsgálják, hogy a letermelt erdők helyén, milyen erdőt hozott létre az erdészet.

A hatóság vizsgája az erdőterv megvalósulását és az erdőtörvény előírásainak teljesülését, mely a fák darabszámára, fafajára, méretére, eredetére is kiterjed.

Erdészeti Nyílt Napok

Szeptemberben ismét kinyitja kapuit az erdő, az Erdészeti Nyílt Napok alkalmával. (Eger, szeptember 6; Mátrafüred, szeptember 26.) A látogatók ezúttal is találkozhatnak erdészekkel, vadászkutyákkal és az erdő rovarjaival. Megismerhetik a fa életét csemetekorától bútorrá válásáig. Megkóstolhatják az őszi gyümölcsöket és különféle termések felhasználásával készíthetnek ajándéktárgyakat.

NE halogassa a regisztrációt, csoportok jelentkezését várják a rendezveny@egererdo.hu e-mail címen!

Hétvégi programajánló

Hétvégén nemcsak a kisvonatok, hanem rengeteg program várja a nyaralókat. Felsőtárkányban a Rétesnapokon megkóstolhatjuk az igazi tárkányi sós rétest. A Felső-Mátrába Falunapi programok csalogatják a friss levegőre és a hűsölni vágyókat. Szilvásváradon, a Szalajka-völgy bejáratánál pedig kézműves vásár várja a vendégeket.

Forrás: EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény