Hírek

Újabb natúrparkkal lettünk gazdagabbak

A hazai települések 9,5%-ára, az ország területének pedig 9%-ára terjed ki a natúrparki hálózat - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Tápió Natúrpark címátadó ünnepségén, szombaton, Farmoson.

Az államtitkár a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban a natúrparkok területi eloszlása egyenletesebbé vált, mára az ország mind a hét régiójára kiterjed a hálózat.

Rácz András emlékeztetett, a hazai natúrparkok egy négy pilléres modellre épülnek. Ezek pedig a táji, természeti és kulturális örökség megőrzése; a környezeti nevelés, szemléletformálás, tájidentitás erősítése; a fenntartható térségfejlesztés; valamint a fenntartható ökoturizmus és rekreáció. Hozzátette továbbá, hogy

a natúrparkok a helyi közösségek, illetve az őket képviselő önkormányzatok, társadalmi szervezetek, összefogására támaszkodnak, amelyek elsődleges célja a természeti és kulturális értékek megőrzése és fenntartható hasznosítása.

Az államtitkár szerint ez a működési forma a térségben élők széles körének szoros együttműködésén alapszik, amelyben minden szervezet hozzájárul a fejlesztési koncepcióban elfogadott közös célok megvalósulásához.

Rácz András arról is beszélt, hogy a Tápió Natúrpark Pest megye délkeleti részén helyezkedik el, 18 település közigazgatási területére terjed ki, melyek közül a legnagyobb Nagykáta. Hangsúlyozta, hogy a tájhasználatra jellemző a szántók és az ültetvényerdők kiemelkedő aránya. A növénytermesztés mellett jelen van a méhészkedés és a halgazdálkodás is, az ipar jelenléte pedig elhanyagolható.

A natúrpark 13%-a NATURA 2000 terület, ahol számos védett és fokozottan védett növény- és állatfaj található.

Az idegenforgalom tekintetében ki kell emelni a horgász-, lovas- és rendezvényturizmus szerepét, valamint a térség strandjait, gyógyfürdőit, és a hagyományőrző tevékenységek fontos szerepét – sorolta az államtitkár. Kifejtette: a térségben a környezeti nevelés adottságai is kiemelkedők, hiszen a 2 erdei iskola és a 13 tanösvény mellett Farmoson természetvédelmi oktatóközpont is működik.

A Tápió Natúrpark hazánk 14. natúrparkjaként kapta meg a névhasználathoz való miniszteri hozzájárulást igazoló oklevelet.

Forrás: AM Sajtóiroda