Hírek

Itt a tavasz, mégis éheznek a madarak?

Barázdabillegető, füstifecske, réti pityer – csak néhány azok közül a rovarevő madarak közül, amelyek száma Európa-szerte jelentősen, 13 százalékkal visszaesett az utóbbi 25 évben. A jelenség oka nemcsak a rovarpusztulásban, hanem a mezőgazdaságban is keresendő.

A rovarevő madarak számának csökkenése a szántók, rétek és legelők környékén vehető észre leginkább – írta a Die Zeit német napilap online kiadásában egy tanulmányra hivatkozva.

„Az okok valószínűleg összetettek: kevesebb a rovar, így táplálékot veszítenek a madarak, ezenkívül kevesebb költőhelyet találnak”

– mondta Katrin Böhning-Gaese, a Senckenberg biodiverzitás és éghajlatkutató központ igazgatója, a tanulmány egyik szerzője. A szántóföldi rovarevő madarak száma egyébként jobban csökkent, mint a szintén rovarokkal táplálkozó erdei madaraké.

A tanulmány szerint ennek oka a növényvédő szerek kiterjedt alkalmazásában keresendő. Ezenkívül az a trend is szerepet játszhatott, hogy egyre nagyobb területekre terjedtek ki a monokultúrák, és így elvesztek a bokros, sövényes, szántó melletti, illetve ugaroltatott területek, valamint a rétek és a legelők szántóvá alakultak. Ennek következményeként nehezebben jutottak táplálékhoz a rovarevő madarak, és költőhelyet sem mindig találtak. A hidegkedvelő fajtákra ráadásul az éghajlatváltozással járó felmelegedés sem tett jót.

A madarak számának visszaesése jól jelzi az gépesített mezőgazdaság biológiai sokféleségre gyakorolt negatív hatását

– véli Böhning-Gaese. Ez ellen sok platformon lehetne tenni, mind nemzetközi, mind helyi és közösségi szinten.

Két hónappal ezelőtt egyébként a német természetvédelmi szövetség is ijesztő számokat tett közzé: e szerint 1980 és 2017 között 56 százalékkal csökkent Európában a szántóföldi madarak száma.

Forrás: www.zeit.de/