Hírek

Rómeó, a béka végre találkozott élete párjával

Rómeó, a Sehuencas-vízibéka 10 éve várt a pillanatra, hogy végre rátaláljon Júliára. A tudósok már attól tartottak, hogy ő fajának utolsó képviselője. Azonban – talán éppen az utolsó pillanatban – sikerült végre párt találni neki.

Ahogy korábban írtunk róla, a megtalálása után először karanténban tartották Júliát, hogy meggyőződjenek róla: nem hordozza magában a veszélyes Batrachochytrium salamandrivorans kórokozót, a szalamandraevő kitridgombát, mely a dél-amerikai területek kétéltű állományát megtizedelte. Március elsején pedig végre összeeresztették a két békát.

Rómeó 2017 óta először újra párzási éneket hallatott: ez egyértelmű jele annak, hogy készen áll a nászra.

„Rómeó nagyon kedvesen viselkedik Júliával, követi az akváriumban, és feláldozza érte a ebédre kapott kukacokat” – mondta Teresa Camcho Badani, a bolíviai természettudományi múzeum (Museo de Historia Natural Alcide d’Orbigny) vezető herpetológusa.

Rómeót 10 éve találták Bolívia köderdeiben, és azóta félő volt, hogy ő fajának utolsó élő példánya. Mivel a Sehuencas-vízibékák 15 évig élnek, kezdtek kifutni az időből. Rómeó azonban nem adta fel, hosszú időn keresztül hallatta nászénekét a fogságban is.

Egyelőre azonban nem jön a „boldogan életek, amíg meg nem haltak” rész. Rómeó még nem jött rá, hogyan tudja végrehajtani az úgynevezett amplexust. Ez az a pozíció, ami során a hím békák átfogják a nőstényt, hogy a lerakott petéket meg tudják termékenyíteni. A legtöbb békafajnál jellemzően van amplexus, azonban az, hogy hol karolják át a nőstényt, és hogy milyen hosszú ideig tart, változó. A Sehuencas-vízibékák esetében pedig a tudósoknak fogalma sincs, hogy mi az ideális hosszúság.

Minden esetre Rómeó próbálkozik, és néhányszor már sikerült fogást találnia élete szerelmén – a leghosszabb idő, amit így töltött a pár, 15 perc volt – már rögtön az első nap, amikor összeengedték őket.

A szerelmes hím azonban meg is lepte a tudósokat: olyan viselkedési formát mutatott, amivel korábban nem találkoztak. A hátsó lábán lévő ujjaival gyorsan „szteppel”, valószínűleg ezzel igyekszik megnyerni magának szíve hölgyét.

Azonban már nem ők fajuk utolsó példányai:

Júlián kívül négy másik Sehuencas-vízibéka került elő, 2 hím és 2 nőstény, akik szintén a természettudományi múzeumban vannak, és egy nagy, közös akváriumban élnek. Ezek a példányok is mutatnak hajlandóságot a szaporodásra.

A Globális Vadvilág Megőrzési Szervezet (Global Wildlife Conservation, GWC) adatai szerint, mely részt vesz a békák megmentésében, Bolívia a világ 10. legnagyobb kétéltű diverzitással rendelkező területe, azonban az itt élő fajok 22 százalékát fenyegeti kihalás.

A teljesen vízi életmódot folytató Sehuencas-vízibéka valaha gyakori volt a kisebb patakokban és folyókban, vagy épp az hegyi erdei tavakban.

A klímaváltozás, az élőhelyek pusztulása, a szennyezések, a szalamandraevő kitridgomba és az inváziós pisztrángfajok miatt számtalan vízben élő békafaj tűnt el hirtelen Bolíviában, Ecuadorban és Peruban is.

 

youtube://v/BUjpAYmazMM

 

Forrás: phys.org