Hírek

Terítéken a dúvad (1. rész)

Hazánkban vadászható varjúféléink állománya stabilnak mondható, köszönhetően alkalmazkodóképességüknek, intelligenciájuknak és kultúrakövető magatartásuknak. Egyre jellemzőbb e fajok társadalmi és vadgazdálkodási értelemben vett negatív megítélése, de emellett egyes életközösségekben ökológiai szempontból hasznos szerepet töltenek be.

A dolmányos varjú (Corvus cornix) és a szarka (Pica pica) korábban egész évben vadászható volt, azonban az Európai Unió madárvédelmi irányelvének értelmében a fészkelő populáció védelmének érdekében vadászati idényét július 1.- február utolsó napja közötti időszakra határozták meg. A vadászati idény esetleges további korlátozásának beláthatatlan következményei lehetnek a vadgazdálkodás és a természetvédelem számára.

A két faj madárfészkekben okozott jelentős kártétele miatt apróvadas területen a vadászati idényüktől függetlenül a vadászati hatóság engedélyével gyéríthetők.

Mindkét faj eredendően mindenevő, de az évszakok változásával táplálék-összetételük arányaiban változik. A gyomortartalom-vizsgálatok kimutatásai alapján fő táplálékuk állati eredetű, ízeltlábúakat, kisebb emlősöket, madárfiókákat is fogyasztanak.

A 2015-ös állomány-felmérési vizsgálatok szerint a dolmányos varjú vagy szürke varjú populációja megközelíti a százezres nagyságot, szarka esetében ez a szám megközelítőleg 93.500 példány.

Szárnyas dúvadjaink gyérítésére több alternatíva is lehetséges. Vadászati idényben lőfegyverrel, illetve csapdázással (pl. Larsen-csapda) vadászhatók.

A vadászok tisztában vannak vele, hogy e fajoknak fegyverrel való elejtése rendkívül nehéz. Mivel intelligenciájuk és figyelmességük a madarak között rendkívül fejlett, ezért már messziről tudják, hogy a zöld ruhás embereket kerülni kell,

és talán még a sörétlövés határával is jobban tisztában vannak, mint maga a puskaforgató. Ezért leskunyhóból szokás rájuk vadászni, vagy a fészekből való ugrasztás módszeréhez lehet folyamodni. Utóbbi kotlási időszakban történik, és csak a vadászati hatóság engedélyével alkalmazható! A leskunyhóból történő vadászat során műuhut használnak a siker érdekében. Lényegében a műuhu a csali, mivel a nappali ragadozók az éjszakai ragadozókat (pl. baglyokat) megpróbálják elűzni a területükről. Mikor a varjak megtámadják műbaglyunkat, akkor a leskunyhóból eredményesen lehet rájuk vadászni.

Apróvadas területen kifejezett figyelmet kellene fordítani a szárnyas kártevők gyérítésére, mivel a mezőgazdasági élőhelyek jelenlegi monokultúrái nem teremtenek megfelelő életfeltételeket az apróvad számára. Ezért a predáció minimalizálása lenne a vadászatra jogosult egyik leglényegesebb feladata az apróvad óvása érdekében.

(A folytatásban a szajkó és a vetési varjú lesz a cikk témája)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu