Hírek

Több mint 13 ezer kilométert repül

Zoltán az egyetlen magyarországi fekete gólya, amelyik több alkalommal úgy járta meg Afrikát, hogy a lábán jeladónak köszönhetően pontos információink vannak vonulásának minden napjáról. A Közép-Afrikai Köztársaságból útban a bajai fészke felé néhány nappal ezelőtt Szudán déli részén végre olyan területre ért, ahol már megfelelő térerő van az adatátvitelre. Várhatóan március közepén érkezik haza.

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt., a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület összefogásával működő projektben 2016 júniusában szerelték Zoltán lábára a jeladót a Gemenci erdőben, hogy pontos információkat kapjanak életmódjáról. 

Ezzel a technológiával ugyanis olyan helyeken is követhető a madár útja, ahol terepi megfigyelés nem lehetséges. Az útvonal kirajzolódásával föltérképezhetők a vonulás során leselkedő veszélyeztető tényezők, és megtudható, hogy a madár nappal vagy éjjel mozog-e, naponta mennyi időt tölt mozgással, mekkora utat tesz meg, a vonulás során megszakítja-e hosszabb-rövidebb időre útját, és hogy hol telel.

Zoltán mintegy 13 ezer kilométert tesz meg Baja környéki fészke és a telelőhelye közt.

A vonuló madarakra leselkedő veszélyek sokaságát jól mutatja, hogy 2015 óta öt gemenci fekete gólyára szereltek GPS nyomkövetőt Zoltánon kívül, és egyiküknek sem sikerült eljutni a telelőhelyre. Bár ez kisszámú adat ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket tudjanak levonni a kutatók, már így is láthatóvá váltak a veszélyforrások, például a vonulási útvonalak mentén húzódó védelem nélküli távvezetékek,

A Gemenc Zrt. honlapján nyomon követhető a jeldós fejete gólya útja.

Forrás: Gemenc Zrt. Sajtóközlemény