Hírek

A vadászat és a horgászat a szenvedélyük

Megnyitotta kapuit a 26. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás. Kárpát-medence legnagyobb fegyver-, vadász- és horgászrendezvényén 17 ország csaknem 300 kiállítója várja a látogatókat a Hungexpo területén vasárnap estig.

A kiállítást megnyitó Semjén Zsolt szerint fontos lépéseket kellett tennünk ahhoz, hogy a magyar vadgazdálkodás, vadászati kultúra visszanyerje régi fényét és hazánk vadászati nagyhatalommá válhasson.

Ezek közt említette a miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke a fegyvertörvény észszerűsítését, az új vadászati törvény elfogadását, az Országos Magyar Vadászkamara szerepének erősítését, a több milliárd forintos vadgazdálkodási alap létrehozását, a több irányú szakmai megállapodásokat, és a 2021-es „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Kiállításra való felkészülést.

Az 1971-es vadászati világkiállítás ötvenedik évfordulóján ugyanis újra hazánkban találkozik a vadásztársadalom színe-java. A világkiállítás egyik központi helyszíne lesz a Hungexpo területe is, melynek megújítására csaknem 50 milliárd forintot szán a kormány. A nagyszabású fejlesztéseket azonban úgy ütemezik, hogy annak gyümölcsét már a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus résztvevői is élvezhessék, és a későbbiekben is számos színvonalas rendezvénynek ad majd otthont a vásárközpont, hangsúlyozta Kovács Zoltán, az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás kormánybiztosa is.

A 2021-es nagyszabású kiállítás megszervezéséről FeHoVa megnyitóján  írt alá együttműködési megállapodást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy István agrárminiszter, Kovács Zoltán kormánybiztos és Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke. A nagyszabású rendezvény saját standon mutatkozik be a kiállításon.

A vadászat és horgászat nemcsak kikapcsolódást és sportolási lehetőséget kínál, hanem komoly gazdasági jelentőségük is van, mondta a megnyitón Nagy István agrárminiszter.

Hazánk szerencsés helyzetben van, hiszen vad- és halállományunk mennyisége és minősége egyaránt páratlan értéket képvisel.

Az agárminiszter kiemelte, hogy az agrártárca  támogatja a fenntartható vadászatot. A közelmúltban hatályba lépett rendelkezések például lehetővé teszik a tájegységi határok módosítását, és előírják, hogy a jövőben elöl tölthető fegyverrel is folytatható társas vadászat.

Az állami erdészeti társaságok természetvédelmi és közjóléti programjait is kiemelten támogatja a minisztérium. A társaságok 2014 és 2018 között közel 5,9 milliárd forintot fordítottak új közjóléti beruházásokra, valamint a meglévő létesítmények megújítására és bővítésére.

Jelenleg mintegy 2000 erdészeti közjóléti létesítmény látogatható szabadon és díjmentesen.

Az állami erdészeti társaságok a FeHoVa kiállításon is bemutatják társadalmi szerepvállalásukat, ezzel is hozzájárulva az erdész szakma presztízsének növeléséhez.

Üde színfoltja volt a megnyitónak, amikor Nagy István agrárminiszter a Magyar Erdők Nagykövetének nevezte ki Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari díjas színművészt.

A 26. FeHoVa a hagyományos programok mellett újdonságokkal is várja a látogatókat, Kontinensek világa címmel ritka és különleges vadfajokból rendeztek be bemutatót, és  bizonyára sokakat vonz majd a Nemzetközi Nyílt Preparátor Verseny is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu