Hírek

Élen a vándorló vízimadarak védelmében

Az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) legfőbb döntéshozó szervének konferenciáját december 4-8. között tartották a dél-afrikai Durbanben. A háromévente megrendezendő találkozót legközelebb, a Magyar Kormány meghívására 2021-ben Budapesten tartják meg.
A megállapodás 1999-ben lépett hatályba, és 235 vizes élőhelyekhez kötődő madárfajt oltalmaz, a dél-afrikai pingvinektől az északi tengeri lundáig bezárólag, köztük hazánk valamennyi vízimadarát is.

Az egyezmény hatálya alá eső terület Kanada és Oroszország északi részétől Afrika legdélibb pontjáig nyúlik. A dokumentumot aláíró 78 ország kötelezettséget vállal a vízimadarak megőrzése érdekében, amely kiterjed a faj- és élőhelyvédelemre, kutatásra, monitoringra, oktatásra, és az emberi tevékenységek összehangolására a természeti értékek megőrzésével.

A decemberben megrendezett ülésen 289 résztvevő képviselte a tagországok kormányait, illetve a különböző nemzetközi szervezetek megfigyelőit. A sikeres konferencia zárónapján az Agrárminisztérium képviselői a

Magyar Kormány nevében Budapestre invitálták a jeles rendezvényt, melynek megrendezésére 2021-ben, az „Egy a Természettel” vadászati és természeti világkiállítás keretében kerül sor.

A felajánlást Magyarország vízimadarak és vizes élőhelyek védelmében való szerepvállalásának elismeréseként – a döntéshozó testület egyhangúlag elfogadta, így három év múlva Budapest adhat otthont a találkozónak.

Forrás: AM Sajtóiroda