Hírek

Minden szavazat számít: mi legyen 2019-ben az év fája?

Az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében 1996 óta minden évben megválasztják az év fáját. Elsősorban azokat a fajokat helyezik előtérbe, amelyeknek erdészeti jelentősége is van, de az utóbbi időszakban a megérdemeltnél kevesebb figyelmet kapnak. Most a fehér fűz, a fehér nyár vagy a sajmeggy közül szavazhatjuk meg, melyik legyen 2019-ben az év fája.

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta minden évben, így idén már hatodik alkalommal teszi lehetővé, hogy az Egyesület ágazati hírportálján (www.oee.hu) és közvetlenül az Év Fája tematikus weblapon (www.azevfaja.hu) keresztül is szavazzanak a három jelöltre a szakmabeliek és a szakmán kívüli érdeklődők.  Tavaly az év fájára szavaztak a legtöbben. 

Minden egyéni felhasználó egy szavazatot adhat le december 5-ig. Ugyanezen a felületen tekinthető meg a szavazás naprakész állása is.

A hazai fafajokra figyelmet felhívó mozgalom kuratóriumának döntése alapján idén a három jelölt a következő:

Fehér nyár (Populus alba): az alföldi területek tájkép-meghatározó fafaja, tág tűrőképességének köszönhetően többféle élőhelyen megjelenik. Kiváló gyökérsarjképzése következtében a változó klímában és kiszárított termőhelyeken is megtartható.


Sajmeggy (Cerasus mahaleb) : középhegységi bokorerdeink vadgyümölcse, amely a korábbi fenyvesítések, illetve a jelenlegi túltartott nagyvad-állomány miatt visszaszorulóban van. Korábban fáját pipaszárak, igényesebb faragványok készítésére használták, termése likőr alapanyaga. 


Fehér fűz (Salix alba): az árterek vízháztartásának romlása miatt sok helyen pusztulnak állományai, nemesített fajtái visszaszorították az alapfajt. 

Forrás: oee.hu