Hírek

Díjnyertes öko-élmények 2018-ban!

Idén újraértelmezték Az év ökoturisztikai létesítménye pályázatot, ami többek közt azt jelentette, hogy már élménnyel is lehetett pályázni, nem csak létesítménnyel. A mai kor turistái magasabb minőséget várnak el, és egyre nő az igény az egyes tájegységek életének, identitástudatának megismerésére és megismertetésére.

Október 4-én ünnepélyes keretek között került átadásra Az év ökoturisztikai élménye cím Budapesten, a Larus Rendezvényközpontban. Az Agrárminisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség által közösen meghirdetett pályázaton öt kategóriában összesen harminchárom pályázat versengett egymással a kitüntető cím elnyerése végett. A pályázati időszak lezárultával négy kategóriában hirdettek nyertest a kiírók. A díjakat Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár és Dr. Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese adta át.

„Teljesen újraértelmezett pályázatról van szó”

– emelte ki ünnepi beszédében Dr. Rácz András, majd részletesen kifejtette, miért is újszerű, mennyiben és hogyan újult meg a nyolc éves hagyományra visszatekintő pályázat tematikája, az elbírálás szempontrendszere. A pályázat 2010-ben valósult meg első alkalommal, Az év ökoturisztikai létesítménye címmel, mely akkor két – látogatóközpont és tanösvény – kategóriában várta a pályázni vágyó intézményeket. Az értékelés fő szempontja az volt, mennyire látogató- és családbarát az adott intézmény.

Az elmúlt hét év során 130 pályázó mérte össze innovatív ötleteit a versenyben, közülük összesen tíz látogatóközpont és kilenc tanösvény nyerte el a kitüntető címet. Az évek alatt jól nyomonkövethető volt a látogatói és a szolgáltatói attitűd átalakulása:

A hangsúly mindinkább az élményközpontúságra helyeződött át. Nőtt az igény az egyes tájegységek életének, identitástudatának megismerésére és megismertetésére. Vadasparkok, arborétumok és gyűjteményes kertek nyitották meg kapuikat.

Idén a pályázat megújítása mellett döntöttek a kiírók, amit elsősorban a hét év alatt alkalmazott szempontrendszer és kategóriák kimerülése indokolt, amellett, hogy a 2017-ben megalkotott új Nemzeti Tájstratégia és Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia is új távlatokat nyitott, melyekhez a pályázat igazodni kívánt. Dr. Gajda Tibor beszédében hangsúlyozta:

a mai kor látogatói „minőségi turisták” – olyan turisták, akik számára elvárás a korszerű, magas minőségű szolgáltatás, és ezért hajlandóak megfizetni a drágább árakat is.

Ezért fontos, hogy a következő évek fejlesztései a „minőségi turizmus” kulcsszó jegyében valósuljanak meg.

Ebben az évben a pályázat legfőbb újdonságát az jelentette, hogy idén már élménnyel is lehetett pályázni, nem csak létesítménnyel. Olyan programokkal és kezdeményezésekkel, melyek kellőképpen innovatívak és élményt jelentenek az egész család számára. Ide tartoznak az időponthoz vagy természeti jelenséghez kötődő programok is, melyek csak bizonyos alkalmakkor indulnak. A korszerűsítés jegyében idén lehetőség volt mobiltelefonos applikációkkal is pályázni, ennek feltétele, hogy az alkalmazás képes legyen rávenni felhasználóját az adott természeti helyszín valóságban történő felkeresésére.

A megújult pályázaton öt kategóriában huszonegy szervezet vett részt, összesen harminchárom pályázattal, melyek közül huszonhat élmény jellegű kezdeményezés volt.

Az év ökoturisztikai élménye 2018 pályázat nyertesei:

  • „Élmény a helyiekkel” – Az év „együtt-élő” ökoturisztikai élménye: Írottkő Natúrparkért Egyesület és Őrségi Nemzetipark Igazgatóság: Miénk itt a rét! rendezvénye.
  • „Élmény a családnak” – Az év „családbarát” ökoturisztikai élménye: Budakeszi Vadaspark.
  • „Élmény korlátok nélkül” – Az év „hozzáférhető” ökoturisztikai élménye: Szombathelyi Erdészeti Zrt.: Jeli rododendronvirágzás.
  • „Digitális öko-élmény” – Az év digitális ökoturisztikai élménye: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság: Tettyei Mésztufa-barlang.

A pályázat mindenkori célja, hogy ösztönözze az ökoturisztikai szervezeteket és létesítményeket az innovatív, magas minőségű, családbarát programok és eszközök megalkotására, olyan komplex élmény létrehozására, mely erősíti az ember és természet közötti kapcsolatot, interaktívan informál, kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára, közvetíti hazánk természeti és kulturális értékeit.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu