Hírek

Spóroljunk a holnapért

A régi korok hulladékai szerves anyagból álltak, ezért le is bomlottak, manapság viszont hosszú életűvé tesszük azokat az anyagokat, amelyeket nap, mint nap használunk. Ezek pedig később a környezetünkre, amelyben élünk, káros hatással vannak.

A szintetikus anyagok mennyisége a II. világháború után nőtt meg drasztikusan és kezdetét vette a modern műanyag korszak, létrehoztuk a fogyasztói társadalmat, amely előtérbe helyezi a műanyagok használatát. A napi hulladékaink legnagyobb része műanyagból áll.

Az elmúlt néhány évben ismerték fel, hogy a  környezetterhelés olyan mértékűvé vált, amelyen sürgősen változtatni kell a Föld és az utódaink érdekében.

Egy amerikai kutatás szerint

egy átlagos ember évente annyi szemetet termel, mintha nyolc ember súlyát dobná ki a kukába. Ez napi 1 kg szemetet jelent.

Az általunk termelt hulladék zöme pedig műanyag, amit a szelektív hulladékgyűjtés jóvoltából ugyan újra lehet hasznosítani, de a belőlük készített úgynevezett második generációs tárgyak egyszer csak mégis a szeméttelepen végzik.

Ezért egyre többen tartják kiemelten fontosnak a hulladékmentes életre való törekvést (angolul: Zero Waste), amely mozgalom egyre népszerűbbé válik világszerte.

A törekvés nem az, hogy álljunk át a teljes hulladékmentes életre, mert ez napjainkban nem valósítható meg. Inkább arra fókuszál, hogy gondoljuk át a mindennapi tevékenységeinket, szokásainkat, és néhány dologban változtassunk annak érdekében, hogy kevesebb szemetet, főként kevesebb műanyag szemetet termeljünk.

Mérjük fel a szükségleteinket, és aszerint tervezzük meg a fogyasztásunkat.

Apró lépésekkel is óriási és látványos eredményeket érhetünk el ezen a téren.

Nézzük meg csak egy napunkat! A hidratálás mindenki számára fontos, ezért sok vizet iszunk, többnyire műanyag palackból, amit azonnal kidobunk. De ha üveget, vagy fém kulacsot használunk, akkor évente és fejenként több mint 160 PET-palackot spórolhatunk meg.

Ugyanez a helyzet az elviteles kávékkal és teákkal, ebből a kutatások szerint 500 darabot dob el egy városban élő ember évente.

Átgondolhatjuk a bevásárlást is. Vigyünk magunkkal textil bevásárló szatyrokat, ezzel 170 darab nejlontáskát spórolhatunk meg a jövőnk érdekében. Ha viszünk magunkkal az áruházba kis méretű textilből készült zacskókat, akkor a nejlonzacsikat is kiiktathatjuk a mindennapokból.

Amennyiben kantinban ebédelünk, vigyük magunkkal az ételes dobozunkat, és ne kérjünk eldobhatót.  

Ha ebédet rendelünk, ne kérjünk műanyag evőeszközöket, tartsunk bent a munkahelyünkön elmosogatható fém evőeszközöket.

Nyugodtan lemondhatunk a szívószálról is. Ha belegondolunk, néhány pillanatig van a szánkban, és azonnal a szemétben landol, viszont 100 év alatt bomlik le. Ha pohárból isszuk a limonádét, vagy a koktélt, ugyan olyan jól fog esni. Vagy ha nem tudunk róla lemondani, szerezzük be a tartós, elmosható változatát.

Ha sikerül műanyagcsomagolás mentesen bevásárolni, vagy eldobható műanyag eszközök nélkül eltöltenünk  egy napot, már nagy lépést tettünk a hulladékmentes, környezettudatos életmód  felé.
És ez csak a kezdet, még nagyon sok lépést tehetünk, ha átgondoljuk a napi szokásainkat a főzés, a gyereknevelés, a takarítás, az állattartás területén.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu