Hírek

A hétvégén Muzsikál az erdő a Körösök völgyében

A Muzsikál az erdő a Körösök völgyében című rendezvény második napján, szombaton továbbra is Gyula-Városerdőn várják az érdeklődőket, vasárnap pedig a Nagyvárad közelében található Püspökfürdőt érdemes fölkeresni a természet és zene szerelmeseinek.

A Muzsikál az erdő látogatói a hagyományos szervezési elveknek megfelelő programon vehetnek részt. A Príma Díjas rendezvény meghatározó eleme a szakvezetéses erdei séta, ahol a résztvevők megismerhetik a helyszín jellegzetes növény- és állatvilágát, az erdei életközösség sokszínűségét, a fenntartható erdőgazdálkodás sajátosságait, az erdészeti erdei iskolák fenntarthatóságra nevelésben játszott szerepét és a hétköznapi stressztől megszabadulva felkészülnek az erdei koncert befogadására.

Gyula-Városerdőn az ártéri erdő magyar kőris és kocsányos tölgy fái adnak keretet a rendezvénynek, Püspökfürdőn pedig az örökzöld szúrós csodabogyó cserjék nyújtanak különleges látványt az erdei teátrumban.

A rendezvény a családok valamennyi tagja számára tartogat színvonalas, a testi-lelki feltöltődést segítő programokat. Az erdei koncerteken bemutatkoznak helyi és országos, sőt világhírű előadóművészek egyaránt, és a látogatók a klasszikus zenéből, a népzenéből és világzenéből is kapnak ízelítőt az erdei helyszíneken.

Fellép a kristály tiszta énekhangú nyíregyházi s győztesei is feledhetetlen Cantemus Fiúkórus Szabó Soma vezetésével, a Zoord zenekar, a Cimbaliband, a Talamba ütőegyüttes, a Muzsikás együttes. A klasszikus zenét a békés megyei Príma Díjas Alföld Quartett, Orosz Zoltán harmonikaművész, a Nagyváradi Filharmónia Fúvós együttese és a Kecskemét Brass képviseli. A rendezvényen bemutatkozik Beke Márk, a Virtuózok győztese, a Kalotaszegi Legénytársulat, és a „Fölszállott a páva…” táncos győztesei is feledhetetlen élményt nyújtanak a jelenlévők számára. A tehetség már az egészen kicsik között is megmutatkozik: a vésztői általános iskola 4. osztályos tanulói somogyi táncokkal, a gyulai zeneiskolások klasszikus zenével érkeznek.

Bemutatkozik a Városerdőn működő Erdei Iskola, várják a gyermekeket természetes anyagokat felhasználó kézműves foglalkozásokkal.

A Bábika Játszóház kicsiket és nagyokat egyaránt bevezet a kézműveskedés fortélyaiba, a játék örömébe. A sportolni vágyók részt vehetnek erdei kerékpártúrán, szakvezetéses erdei sétán, valamint lovas fogatokkal kocsikázhatnak ki a Mályvádi erdőbe.

Az Erdők Hete ünnepélyes megnyitójára az Erdei kápolnánál felavatásra került emlékplakettnél zajlik, melyJózsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja alkotása. Vasvári Csaba színművész szemelvényeket ad elő a „Muzsikál az erdő” irodalmi pályázatának legjobb alkotásaiból. Emellett megtekinthető a „Muzsikál az erdő” fotópályázatának helyezett képeiből, a „Muzsikál az erdő” gyermekrajz pályázatának legjobb pályaműveiből és Fenyvesi Dóra fotográfus munkáiból összeállított kiállítás is.

A rendezvényt Gyula város, a Délalföldi Erdészeti Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, a Földművelésügyi szakminisztérium támogatja. A határon túli programok  szervezésébe pedig  bekapcsolódott  Bihar Megye Tanácsa, a Nagyváradi Filharmónia, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment, a Romsilva Bihar Megyei erdészeti igazgatósága, a Nagyváradi Erdészeti Felügyelőség.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/muzsikalazerdo.hu