Hírek

Neonikotinoidos táplálék-láncreakció: a méhek után a madarakat is vizsgálják

A neonikotionoidok nem csak a méhekre fejtenek ki pusztító hatást, de a Guelph-i Egyetem friss tanulmánya szerint a vadpulyka-állományra is. Vadászok felhívása okán kezdték el kutatni a témát és bizonyításra került, hogy ez az általánosan használt vegyszer a szabad földeken táplálkozó nagytestű madarakra is pusztító hatással van.

A kanadai Ontario Állatorvosi Főiskola kutatói először vizsgálták a neonikotinoidok hatását a vadpulyka-állományban. A tanulmány szerint, mely az Environmental Science and Polination Reasearch-ben jelent meg, 40 vadpulyka tetemből 10 májában kimutatható mennyiségű neonikotionoidot találtak. A rovarirtó két fajtáját azonosították a tetemekben.

A kutatók a nagytestű madarak emésztőcsatornájában neonikotionidokkal csávázott magokat is találtak.

Vadászok és természetvédők összefüggést vélnek felfedezni a neonikotionoidok használata és a madarak vándorlási szokásainak változása, az állomány visszaesése és halálozási rátájuknak megnövekedése között.

A kutatásba épp azután kezdtek bele, hogy az Ontario Vadászati és Halászati Szövetség tagjai azt észlelték, a vadpulykák a földeken vetőmagot fogyasztanak és bizonyos területeken feltűnővé vált a fiatal egyedek hiánya. A vadászok ki szerették volna deríteni, hogy a neonikotinoidoknak lehet-e közük ehhez a jelenséghez.

A tanulmány először bizonyítja, hogy a vadpulykák fogyasztottak a csávázott magból. A hosszabb távú következményeket még nem ismerhetjük.

Korábbi tanulmányokban már kimutatták, hogy a neonikotinoidokkal csávázott szerek egészségi károsodást okoznak az azokat fogyasztó foglyokban, galambokban és fürjekben.

Már alacsony dózisról bebizonyosodott, hogy negatív hatással van a koronás verébsármány testtömegére és szaporodási készségre.  

A kutatás egyik vezetője, Nicole Nemeth szerint a kutatás következő szakaszaiban fel kell becsülni a különböző termőföldi növényeket és rovarokat fogyasztó vadfélék, madarak testében felhalmozott neonikotinoid mennyiségét, mert ezekről feltételezhető, hogy kapcsolatba kerültek a szerrel.

Forrás: American Bee Journal 2018/8