Hírek

Bodza is hozzájárulhat a vizslagének megőrzéséhez

Bodza, a két és fél éves magyar vizsla is tagja annak a programnak, amely a magyar kutyafajták génmegőrzését tűzte ki céljául. A projekt keretein belül a hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

Bodza, a jó kiállású, zsemleszínű négylábú képviseli fajtáját a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, amelynek igazgatósága a régi magyar kutyafajták közül a drótszőrű magyar vizsla génmegőrzését kapta feladatául – írja a kemma.hu.

– Szervezetünk 2016 februárjában vásárolt három vizslakölyköt a Csővárberki Kennelből. Az apróságok között volt Bodza, törzskönyvi nevén Csővárberki Tina, akit immár két és fél éve gondozok – mondta Novák Adrián, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Pilis-Budai Természetvédelmi Tájegységének vezetője.

A nemzeti park fő feladata, hogy a kutyákat eredeti környezetben képezzék,valamint bemutassák és népszerűsítsék az adott fajtát.

– Mivel vadászkutyáról van szó, fontos cél és feladat az ebek „használata”, egyéni és társas apróvad vadászatokon.

Erre készítjük fel őket a képzés során, amelyen havonta többször kell részt vennünk. Ezen felül természetesen a szabadidőnkben is rengeteget kell velük foglalkozni – tette hozzá Novák Adrián, Bodza gazdája.

A házi kedvencek olyan környezetben nőhetnek fel, amely számukra is a legmegfelelőbb egy boldog és egészséges élethez. A nemzeti park területén futkározhatnak és többször is játékkal telik a délután.

Játszótársa is van

– Ha csak lehet, magammal viszem őt a munkám során is a Pilisbe. Amikor már nagyon unatkozik, kikéredzkedik az udvarra, hátha akad néhány kergetnivaló macska. Fiatal kutya lévén meghatározó számára a játék. Kedvence a „dobd el és visszahozom”. Ezt a vele egyidős másik négylábúval, Barkával, a szálkásszőrű tacskóval vég nélkül űznék – számolt be a tájegység vezetője.

A magyar vizsláknak különböző munkavizsgákat kell teljesíteni, ezért a játék mellett a komoly felkészülésre is időt kell szánni.

– Bodza napjait alapvetően a rendszeres képzés és gyakorlás határozza meg. Fő feladata egy vadászaton az apróvad felkutatása, határozott megállása, valamint a lövés után a vad keresése és elhozása. Emellett természetvédelmi hozadéka is van ennek a tudásnak: alkalmassá teszi őket a kaszálókon fészkelő madarak felkutatására, ami a kaszálási védőterületek kijelölésekor nagy segítséget jelent – mondta a gazdája.

Bodza a tenyészszemlét már teljesítette, azonban számos vizsga még előtte áll és nem megy minden akadály könnyedén.
– Az első vadászati alkalmassági vizsgán a mezei keresést, amit már számtalanszor gyakoroltunk előtte, nem volt hajlandó elkezdeni a szakadó esőben. Nem csodálom, hiszen jellemét tekintve kissé érzékeny és nőiesen szeszélyes – számolt be a tájegység vezetője.

Rosszcsont is tud lenni

Bodza még csak két és fél éves, így mint minden fiatal kutya, ő is szeret rosszalkodni és gazdája tűrőképességét feszegetni.
– Amikor otthon kell őt hagynom, a nap nagy részét pihenéssel tölti, amíg a családból valaki hazaér. Azonban előfordul, hogy ezekben az unalmas órákban feltalálja magát és játszadozni kezd. Ilyenkor találunk hazaérkezéskor leszedett és elhordott ruhákat, persze kutyalábnyomosan a porban.

A kertészeti ismeretek minden alapját nélkülözve cserjerágásra, borsó kiásására és muskátli tépkedésre is sokszor adja a fejét.

Minden találkozásnál, ha kimegyek az udvarra, de különösen, amikor a munka végén hazajövök, Bodza maga a megtestesült szertelen szeretet. Sietve keres valamit, amit odahozhat – papucsot, cipőt, játékot. Rendkívül családcentrikus, a gyerekek ötleteit is igen jól tűri – tettet hozzá büszkén Novák Adrián.

Okkal dicsekedhet Bodzára a gazdája, hiszen többek között a Magyarországi Drótszőrű Magyar Vizsla Tenyésztők Egyesülete által szervezett idei klubkiállításon is elismerték.

Novák Adrián hozzátette, hogy Bodzával határozottan vidámabb az élet. A magyar vizsla pedig különösen értelmes, engedelmes, egyenes jellemű és vidám kutya, nagyszerű társ a terepen, a vadászatban, a játékban, de a gyerekek mellett is megbízható.

Így őrzik meg a géneket a jövőnek

A régi magyar kutyafajták génmegőrzési programját 2015-ben kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztérium. A hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a drótszőrű magyar vizslát kapta meg.

A „Nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási program” keretében olyan tenyészetek létrehozása a cél, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának, pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaiknak megőrzését és fejlesztését.

Ezt a munkát a nemzeti parkok igazgatóságaival, egyes állami erdőgazdaságokkal, a Haszonállat-génmegőrzési Központtal és a fajtaklubokkal együttesen végzik. Jelenleg kilenc magyar ebfajta került be a Hungarikumok gyűjteményébe, amelyek esetében a génmentési feladatok kiemelten fontosak. A magyar kutyafajták tenyésztőszervezetei eltérő szakmai felkészültséggel rendelkeznek, így a jövőben ezeket meg kell erősíteni, hogy a tenyésztési programok végrehajtása sikeres legyen.

Forrás: kemma.hu