Hírek

Az egri füvesember tanácsai

A jó idő beköszöntével a természet gyógyító kincseivel ajándékozza meg az erdőn mezőn járókat. Az, aki figyelmes sok gyógynövényt gyűjthet. Számos esetben még azok is hasznosak, melyek elsőre kiirthatatlan gyomnövénynek tűnnek.

Erről beszélgetett a Heves megyei hírportál riportere Rigó István egri füvesemberrel.

Sok növény, amelyeket legtöbb esetben kiirthatatlan gaznak tartunk, számos esetben nagyon is hasznos, mert különböző egészségügyi problémák esetén szelíd segítőink lehetnek. Ilyen például a mindenki által ismert nagy vagy apró (csípős) csalán.

A szúrós növény amellett, hogy elősegíti a vértisztítást és vizelethajtó, jótékony hatással van a vesékre, ezért a tisztítókúrák egyik leggyakoribb segítője lehet. Ezek mellett a csalán gyökere jóindulatú prosztata duzzanatokra, prosztatagyulladásra és magas vércukorszint kezelésére is ajánlott.

A szakember szerint, a gyógynövényes teakúra elkezdése előtt ajánlott kikérni hozzáértő véleményét az adott növénnyel, céljainkkal kapcsolatban, mert helytelen fogyasztás illetve gyógyszer szedése mellett akár problémákat is okozhat.

Vannak olyan gyógyfüvek melyek fogyasztása erős hatásuknál fogva egy hétnél tovább nem is javallott.

A gyógynövényeket a Holdállás, az időjárás és az évszakok váltakozásának figyelembevételével érdemes szednünk (bármennyire ezoterikusan is hangzik, ezek mind befolyásolják a gyógynövények hatóanyag-tartalmát /a szerk.). A föld alatti részeket, gyökereket tavasszal és ősszel érdemes gyűjteni, napszakot tekintve elődeink ajánlása alapján kora reggel vagy este. Az úgynevezett gyökérdrogok a népi megfigyelések szerint újhold idején hordozzák magukban a legtöbb hatóanyagot.

– Vannak olyanok, különösképpen a virágos és magas illóolaj-tartalmúak, amiket napsütésben jó ha gyűjtünk, mert ilyenkor található bennük a legtöbb illóolaj-hatóanyag. Esős, árnyékos időben ezeket nem ajánlott szedni, mert az illóolaj visszahúzódik a növény alsó részeibe. Szedésüket telihold időszakára érdemes időzíteni – részletezte a füvesember.

A mostanihoz hasonló időjárás kedvezhet a kullancsok elszaporodásának, gyógynövényekkel és illóolajokkal is érdemes megpróbálni távol tartani őket.

A hétvégi túrázás, kirándulás előtt pár nappal diólevél teát vagy fokhagymát ajánlott fogyasztani. Illóolajokból a levendula, eukaliptusz és citromolajok, testhajlatokban való alkalmazása is segíthet.

A nyári meleg sokak szívét megviselheti a jól ismert galagonya virágzó hajtásvége és gyümölcse kiváló szív- és érrendszeri megbetegedések enyhítésére, mert segíti a legyengült szívet és az idegesség okozta heves szívdobogást is nyugtatja.

Rigó István kiemelte, a sok helyen fellelhető apróbojtorján jelentőségét. A természetgyógyászat szinte mindenre ható gyógynövényként tartja számon. Virágos hajtását levéllel együtt gyűjtsük, napos időszakban. Testi-lelki erősítő, emellett széles spektrumú természetes antibiotikus hatásáról is ismert.

A herbákat ihatjuk élvezeti teának, illetve gyógyító, betegség- megelőzési céllal is. Fontos megjegyezni, hogy terápia esetén négy hétnél tovább ne fogyasszunk egy fajtát. Megelőzési céllal pedig hetente három-négy alkalommal elegendő inni a teából.

A gyógyfüveket legtöbb esetben forrázva ajánlott elkészíteni, különösen a virágos, leveles részeket. A gyökér és fás szárakból főzetet készítsünk, az elkészült teát tisztán, mindenféle édesítőszer nélkül, általában éhgyomorra vagy étkezés előtt fél órával a legjobb fogyasztani. Hurutos megbetegedések, köhögés esetén citrommal illetve mézzel is ízesíthetjük italunkat.

Érdemes kiemelni a szárítás és tárolás folyamatát, a helytelenül tárolt és szárított növények veszítenek illóolaj-tartalmukból, gyógyhatásukból és élvezeti értékükből. A leszedett virágos szárakat, csomóba kötve fejjel lefelé, szellős, árnyékos helyen érdemes tárolni, és fellógatva hagyni, míg teljesen (roppanósra) meg nem szárad. A leveles, apróbb részeket szárítótálcán a legegyszerűbb megszárítani. A tárolásra legalkalmasabb a vászonzsák vagy papírtasak, sokan a befőttesüveget részesítik előnyben, de ebben az esetben figyelni kell a helyiség hőingadozására, mert az esetlegesen lecsapódott pára kárt tehet a növényben. A becsomagolt herbákat lehetőleg hűvös, napfénytől védett helyen tároljuk.
 

Jó, ha tudja…

A gyógynövények a szervezet öngyógyító és harmonizáló folyamatait segíthetjük elő, ám ezek az orvosi vizsgálatokat, ellátást, valamint az esetleges gyógyszeres kezelést nem helyettesíthetik.

 

Forrás: heol.hu