Hírek

Több száz vadász a járványügyi képzésen

Ahogy az már a híradásokban is szerepelt, a Mátra térségében találták meg az első vaddisznót, mely az afrikai sertéspestissel fertőzött (továbbiakban ASP). A járványügyi hatóság azonnal elrendelte Heves megyében az M3-as autópályától északra eső területeken a vaddisznóra vonatkozó teljes vadászati tilalmat, amely összesen 47 vadászatra jogosult területére vonatkozik.

Az EGERERDŐ Zrt. 72 ezer hektár erdőterületen gazdálkodik, összesen 7 erdészet irányításával, mely közül egyedül a Bátonyterenyei Erdészetet nem érinti a járványügyi korlátozás.

A járvány kezelésében a hatóság szakembereinek nagy segítséget nyújtanak a gyakorlatban jártas vadászok, akik részére külön járványügyi képzést szerveztek. A képzésre hatalmas érdeklődés volt, ahol a járványügyi szakemberek az ASP-val kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról tájékoztatták a vadászokat, köztük az EGERERDŐ Zrt. vadászati engedéllyel rendelkező munkatársait – közel száz főt.

Az állami és magánterületek vadászatra jogosultjai hiteles információkat kaptak a betegségre utaló viselkedésről és a betegség fontosabb testi, szervi elváltozásairól, mely a beteg állat felismeréséhez nélkülözhetetlen információ.

A járványügyi szakemberek legfontosabb feladatnak minél több elhullott vaddisznó megtalálását és annak mintavételezését tűzték ki, hiszen ebből tudják felmérni az ASP terjedésének mértékét. Ez a vadászoknak a teljes érintett, több ezer hektáros vadászterület heti kétszeri bejárásával jár, különös tekintettel a vaddisznó vélt élőhelyére.

A folyamatos mintavételezés mellett nagy hangsúlyt kell fektetni betegség továbbterjedésének megállítására is. Ezzel kapcsolatban is több gyakorlati szabályt halhattunk, különös tekintettel azokra az esetekre, amikor a vadász házi sertést is tart a portáján.

Az első fertőzöttséget alátámasztó vizsgálat után sajnos már több elhullott vaddisznó testében találták meg a vírust.

Forrás: EGERERDŐ Zrt.