Hírek

A szerelmet keresi a Maci Nógrádban

Csak elsőre meglepő a medve nógrádi jelenléte: szerdán fotóztak le egy medvét, melynek nyomait a helyi vadászati szakügyintéző meg is találta. Kiderült, hogy a két év körüli medve valószínű a párzási időszak miatt kavarodott ilyen messzire.

A Somoskőújfaluban lencsevégre kapott medvéről mi is hírt adtunk. Bár nem mindennapos, de nem is meglepő a nagyvad felbukkanása ebben a térségben, ebben az időszakban. Az interneten futótűzként terjedő fotót látva a nool.hu munkatársai felkerekedtek, és megkeresték a pontos helyszínt.

A medvét Somoskőújfalu északi határában fotózták le, az országhatártól mintegy száz méterre, a Fülek felé vezető sínek mentén. A legközelebbi ház lakói az újság kérdésére elmondták, hogy az ott található vasúti átjáró karbantartását, tisztítását végző munkások jelezték nekik, mit láttak.

A helyszínre ekkor érkezett meg Bakó Csaba, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vadászati szakügyintézője, akivel közösen keresték meg az állat nyomait. 

A szakember gyorsan rá is akadt a sűrű aljnövényzettel borított erdőbe vezető, többnyire jól kivehető nyomokra, amelyeket legalább ötven méteren keresztül teljes bizonyossággal lehetett követni a meredek domboldalban.

Bakó Csaba elmondta: véleménye szerint az állat legalább kétéves és – hasonlóan a legtöbb korábbi, térségi medveészleléshez – talán az sem véletlen, hogy ebben az időszakban bukkant fel.

– Ezekre a hetekre-hónapokra esik ugyanis a medvék párzási időszaka, ez alatt az állatok a szokottnál is nagyobb területet járnak be, így természetesen nagyobb eséllyel kerülhetnek emberi szem elé is – ismertette a szakember.

Forrás: nool.hu