Hírek

Hétvégi kirándulás a zöld jeles napok jegyében

A héten ünnepeltük az Erdők és a Víz Világnapját is, miért ne telhetne a hétvégi program is ezek jegyében? Az EGERERDŐ Zrt. területén számos vizes élőhely is található, a Bükkbe látogatók például választhatják úti célnak a Vörös-kő-forrást és az Imó-kői-karsztforrást is.

Március 21-én az Erdők Világnapját ünnepeltük

Ezen a napon kiemelt figyelmet fordítanak a világ minden táján az erdőre és a fák szerepére, megerősítve az ember és az erdő életének összefonódását.

A világnaphoz kapcsolódva ismét kinyitotta kapuit az újjáépített Szabadtéri Erdei Múzeum, mely arról a korról mesél, amikor az emberek nem kikapcsolódni jártak az erdőbe, hanem a természetben éltek. A 2017-es tavaszi hókárban szinte megsemmisült múzeum az erdőhöz szorosan fűződő emberek mindennapjait, mesterségeit, tevékenységüket is bemutatja. A múzeumot saját erőből újjáépíttette az EGERERDŐ Zrt., ami a hétvégén már szabadon látogatható a szilvásváradi Szalajka-völgyben.

A héten is több helyszínen tartottunk Erdő-be-néző tanórát az érdeklődő óvodákban, iskolákban. A rendhagyó tanórán a gyerekek szájtátva hallgatták történeteinket az erdő titkairól és az erdész mesterségről.

Március 21-én ünnepelte Leic József, nyugalmazott erdészetvezető 90. születésnapját, mely alkalomból az EGERERDŐ Zrt., az önkormányzat, volt kollégái és pályatársai közösen köszöntötték az ünnepeltet Szilvásváradon. Józsi bácsi a múlt héten vehette át Dr. Fazekas Sándor miniszter úrtól az Arany fokozatú Életfa Emlékplakettet, mellyel a szilvásváradi erdőkért folytatott munkásságát ismerték el.

Március 22. a Víz világnapja

A vízkészlettel való gazdálkodás és víz tisztaságának megőrzése, az árvizekből és aszályokból eredő problémák voltak a fő témái az idei világnapnak. Szakemberek szerint új erdők telepítése, a vizes élőhelyek helyreállítása segítene, egyensúlyban tartva a víz körforgását.

Az EGERERDŐ Zrt. területén számos vizes élőhely található. Gondoljunk csak az alföldi, Tisza menti ártéri erdőkre vagy a hegyvidéki patakok égerligeteire. Az állandó vízfolyások mellett időszakos karsztforrásokkal is megajándékoz minket a természet. A Bükkbe látogatók a hétvégén már megcsodálhatják a Vörös-kő-forrást és az Imó-kői-karsztforrást is.

Nyuszivonat

A hétvégére szép időt jósolnak, így érdemes túrázni, vagy kerékpárra, vonatra szállni és bekapcsolódni a tavaszi természet ébredésébe. A kisvonatok menetrend szerint közlekednek. A jövő hétvégén pedig húsvéti Nyuszivonattal várjuk a családokat!

Derűs tavaszi hétvégét kíván az EGERERDŐ Zrt.

Forrás: EGERERDŐ Zrt. közszolgálati közlemény