Hírek

Percenként egy futballpályányi erdő tűnik el

Az ENSZ jelentése szerint évi 15 milliárd fa tűnik el a Föld színéről, minden percben egy futballpályányi - március 21. az erdők nemzetközi napja.

Az ENSZ 2013-as közgyűlési határozata szerint március 21-én, a tavaszi napéjegyenlőség idején van az erdők nemzetközi napja.

Minden percben egy futballpályányi erdő tűnik el a Földről, és velük együtt tűnek el az erdei állat- és növényfajok is. A nemzetközi erőfeszítések hatására azonban mérséklődött az erdőirtások száma – mondta az InfoRádiónak Plántek Lea, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének regionális kapcsolattartója.

„Az erdőirtás üteme lelassult, a kilencvenes években évente hét százalékkal csökkentek az erdőterületek világszerte, a 2010-2015 közötti időszakra ez három százalékra mérséklődött”

– mondta Plántek Lea.

A haszonfa-kitermelés, az épület-, bútor-, fűrészáru-, tűzifa-, papírgyártás az erdőirtás egyharmadáért felel. A trópusi esőerdőket leginkább a mezőgazdasági területek térhódítása, a bányászat és az illegális fakitermelés veszélyezteti – mondta az InfoRádiónak Gálhidy László. A WWF Magyarország erdővédelmi projektfelelőse hozzátette, az erdőirtás az állatfajok eltűnése és a klímaváltozás miatt is jelentős probléma. A világ oxigénellátásának ugyanis több mint 40 százaléka a trópusi esőerdőkből ered.

„15-20 százalékban az erdőirtások felelnek azért, hogy a légkörben egyre nagyobb koncentrációban jelenik meg a szén-dioxid. Elvileg megköthető erdőtelepítéssel, de egyelőre sokkal több erdő tűnik el, mint amennyit telepítenek”

– mondta Gálhidy László.

Magyarország területének közel 22 százalékát borítják erdők, legtöbb erdőségünk telepített és fakitermelésre szánt terület. A hazai erdőterület alig 2 százaléka számít az élővilág megőrzése szempontjából kulcsfontosságú, 120 évnél idősebb erdőnek.

Ódor Péter, az MTA Ökölógiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa szerint a klímaváltozás egyre nagyobb próbatétel elé állítja a magyarországi erdőket is.

„Sok fafajnál az egykori állományok felújítása akadályokba ütközik. A csemeték nem tudnak megfelelően növekedni, elszáradnak, elsősorban az aszályos időszakok miatt. Ez a gond már több helyen jelentkezik, például Zalában a bükkösök esetében. A fáknak az ellenállóképessége is lecsökkent a szélsőséges időjárás miatt” – mondta Ódor Péter.

Az árnyat adó, párologtató fák védenek a városi hőszigethatás ellen is, és jelentősen csökkenthetik az energiafelhasználást: megfelelően telepítve 2-8 Celsius-fokkal hűthetik a városi környezet levegőjét, mintegy 30 százalékkal csökkentve a hűtési költségeket.

A Föld mintegy 30 százalékát borítják erdők. A világ megmaradt erdeinek több mint felét ma már mindössze öt ország birtokolja – Oroszország, Brazília, Kanada, az Egyesült Államok és Kína.

India pedig igyekszik felzárkózni az ötösfogathoz, tavaly június 2-án egy középindiai államban egyetlen nap alatt 66 millió fát ültettek el. A Guinness-rekordot egy másik indiai államtól hódították el, ahol 2016-ban egy nap alatt 49,3 millió fát telepítettek.

Forrás: infostart.hu