Hírek

Hamarosan korlátlanul lőhetők a vaddisznók

Berlinben el akarják törölni a vaddisznók vadászati idényét, így a vadászok bármikor lőhetik a vadakat. A kormány azt reméli, hogy így megakadályozható a sertéspestis átterjedése Németországba, ami katasztrofális következményekkel járna a házisertés állományra.

Az afrikai sertéspestistől tartva múlt hét szerdán hozták nyilvánosságra az új tervezetet, amely lazít a vaddisznó vadászat szigorúságán. Eddig Németországban a vadászati idény vaddisznóra június közepétől január végéig tartott. Az új szabályozás azonban, amelyet várhatóan el is fogadnak majd, egész évben engedi a vadászatot.

Az afrikai sertéspestis 2007-ben jutott el Európába, de Németországból még nincs adat megbetegedésekről. A Német Parasztszövetség azonban arra figyelmeztetett, hogy könnyen átjuthat a határon a betegség Lengyelország és Csehország felől.

Ez a vírustörzs ugyan nem veszélyes az emberekre, de a sertéseket egy héten belül elpusztítja. A betegség Németország számára különösen nagy kockázatot jelent, mivel a sertésipar itt igencsak jövedelmező. Az átlagos német polgár 50 kilogramm sertéshúst fogyaszt évente a Statista piackutató szerint.

Berlin reméli, hogy a vaddisznó populáció csökkentésével meg tudja akadályozni a betegség terjedését. Ennek érdekében Christian Schmidt szövetségi mezőgazdasági miniszter szerdán azt is bejelentette a parlamentben, hogy a németeknek több vaddisznógulyást kéne ennie.

A sertéspestis annyira fertőző, hogy elég egy kis fertőzött húscafat is, amit a vaddisznók elfogyasztanak ahhoz, hogy egy egész állományt elpusztítson a betegség. Egyelőre nincs ismert vakcina, amivel a háziállatokat meg lehetne védeni a betegségtől.

Forrás: www.dw.com