– tudta meg a Magyar Mezőgazdaság a NÉBIH sajtóosztályától.
Mint ismeretes, francia élelmiszer-ellenőrök radioaktív cézium nyomaira bukkantak Fehéroroszországból importált gombákban. Erre azután került sor, hogy októberben kis mennyiségű béta-sugárzó 106-os ruténium jelenlét mutatták ki Európa-szerte, amelyről bebizonyosodott, hogy Oroszországból származik.
A francia atomenergia-ügyi hatóság (ASN) akkor azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz, viszont megszigorították az országba behozott élelmiszerek ellenőrzését.
Legtöbbször a szállítmány rendelkezik megfelelő igazolással arról, hogy az EU előírásainak megfelel radioanalitikai szempontból is. Ha ilyen nincs, akkor a határállomáson mintavétel történik és az élelmiszer a radioanalitikai vizsgálat elvégzése után kerülhet forgalomba. Ezen kívül a monitoring vizsgálatok keretében a NÉBIH laboratóriumai véletlenszerűen kiválasztott minták vizsgálatával ellenőrzik az import élelmiszereket. Az EU-ban termelt és forgalomba hozott élelmiszereknek szintén meg kell felelni az uniós előírásoknak.” – olvasható az élelmiszerbiztonsági hivatal lapunknak küldött válaszában azzal kapcsolatban, hogy történt-e szigorítás a rakományok ellenőrzésére vonatkozóan a légkörben kimutatott ruténiumjelenlét után.
Elmondásuk szerint a vizsgálataik során nem tapasztaltak megnövekedett radioaktivitást az élelmiszerekben, ugyanakkor hozzátették, laboratóriumi eljárással a radioaktív cézium egyértelműen kimutatható bármilyen élelmiszerből.
Kíváncsiak voltunk, hogyha a ruténium szennyeződésnek nincs köze a céziuméhoz, akkor mihez lehet, amelyre azt felelték:
A nem művelt terület szennyezettsége csak nagyon lassan csökken, a radiocézium hosszú felezési ideje miatt, és mert a biológiai körforgás során a radiocézium újra és újra visszakerül a talajba.
A gombák, különösen a rókagomba félék, fejlődésük során gyűjtik a környezetükben előforduló cézium izotópot. A szabadban termő gombák így valóban magasabb szennyezettségűek lehetnek, de meg kell felelniük az érvényes határértékeknek. Kis mennyiségben, alkalmanként fogyasztva az éves dózisterhelést kimutatható módon nem növelik, egészségügyi kockázatot nem jelentenek.”