Hírek

Radioaktív gombák nyomában

A közelmúltban cézium fertőzött gombákat találtak Franciaországban, amelyről nem lehetett tudni, hogy pontosan mi okozta. Utánajártunk a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál (NÉBIH), hogy az esetnek van-e köze a nemrégiben mért, Oroszországból származó légköri ruténium szennyeződéshez. A hivatal szerint nem szigorítottunk a behozott élelmiszerek ellenőrzésén.
„Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül 2017.2045 referencia számon kaptunk tájékoztatást Fehéroroszországból származó rókagomba (Cantharellus) túl magas radioaktivitásáról. Közvetlen kapcsolatfelvétel nem történt.”

– tudta meg a Magyar Mezőgazdaság a NÉBIH sajtóosztályától.

Mint ismeretes, francia élelmiszer-ellenőrök radioaktív cézium nyomaira bukkantak Fehéroroszországból importált gombákban. Erre azután került sor, hogy októberben kis mennyiségű béta-sugárzó 106-os ruténium jelenlét mutatták ki Európa-szerte, amelyről bebizonyosodott, hogy Oroszországból származik.

A francia atomenergia-ügyi hatóság (ASN) akkor azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz, viszont megszigorították az országba behozott élelmiszerek ellenőrzését.

„Nem volt szükség szigorításra, a szennyezettség feltételezett nagysága ezt nem indokolta. 3. országból, így Fehéroroszországból származó élelmiszert az EU-ba történő belépéskor kell minden esetben ellenőrizni.” – közölte a Magyar Mezőgazdaság megkeresésére a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal.

Legtöbbször a szállítmány rendelkezik megfelelő igazolással arról, hogy az EU előírásainak megfelel radioanalitikai szempontból is. Ha ilyen nincs, akkor a határállomáson mintavétel történik és az élelmiszer a radioanalitikai vizsgálat elvégzése után kerülhet forgalomba. Ezen kívül a monitoring vizsgálatok keretében a NÉBIH laboratóriumai véletlenszerűen kiválasztott minták vizsgálatával ellenőrzik az import élelmiszereket. Az EU-ban termelt és forgalomba hozott élelmiszereknek szintén meg kell felelni az uniós előírásoknak.” – olvasható az élelmiszerbiztonsági hivatal lapunknak küldött válaszában azzal kapcsolatban, hogy történt-e szigorítás a rakományok ellenőrzésére vonatkozóan a légkörben kimutatott ruténiumjelenlét után.

Elmondásuk szerint a vizsgálataik során nem tapasztaltak megnövekedett radioaktivitást az élelmiszerekben, ugyanakkor hozzátették, laboratóriumi eljárással a radioaktív cézium egyértelműen kimutatható bármilyen élelmiszerből.

 

Kíváncsiak voltunk, hogyha a ruténium szennyeződésnek nincs köze a céziuméhoz, akkor mihez lehet, amelyre azt felelték:

„Fehéroroszországot a csernobili reaktorbaleset miatt jelentős radioaktív szennyezés érte. Egyes területeken 2-3 nagyságrenddel magasabb volt a talaj radioaktív szennyezettsége, mint hazánkban.

A nem művelt terület szennyezettsége csak nagyon lassan csökken, a radiocézium hosszú felezési ideje miatt, és mert a biológiai körforgás során a radiocézium újra és újra visszakerül a talajba.

A gombák, különösen a rókagomba félék, fejlődésük során gyűjtik a környezetükben előforduló cézium izotópot. A szabadban termő gombák így valóban magasabb szennyezettségűek lehetnek, de meg kell felelniük az érvényes határértékeknek. Kis mennyiségben, alkalmanként fogyasztva az éves dózisterhelést kimutatható módon nem növelik, egészségügyi kockázatot nem jelentenek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu