Hírek

300 éves szelídgesztenye az Év Fája

Zengővárkony ,,hős" szelídgesztenyéje lett idén az Év fája. A zsűri a fonyódi fehér nyárfáknak ítélte oda a Hős fa címet, az Országos Erdészeti Egyesület pedig a gyulaji odvas hársfának adta különdíját.

Az Ökotárs Alapítvány idén immár nyolcadik éve rendezte meg az Év Fája versenyt, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életben betöltött szerepére. A zsűri a nevezett 48 fa közül a nyár folyamán választotta ki a döntős 13-at. Több mint 18 ezer szavazat érkezett az Év Fája címért versengő fákra a szeptember elejétől október közepéig tartott online versenyben.

A 2017-es fődíjat elnyerő fa, Zengővárkony hős szelídgesztenyéje, egy 300 éves túlélő, amely a helyiek számára a folytonosság jelképe. A település messze földön híres ősi szelídgesztenyéséről, mely körbeöleli a 400 lelkes kis falut. A fonyódi fehér nyárfák a parti ligetek fái közül megmaradt két példány. A hajdani községi strandot díszítő méteres átmérőjű fák az árnyat adó, forróságot enyhítő és a jellegzetes Balatoni látképet adó vízparti ligeterdő részei voltak. Az Országos Erdészeti Egyesület a gyulaji odvas hársfának adta különdíját.

Zengővárkony szelídgesztenyéje részt vesz majd a 2018 elején zajló európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. Várhatóan február 1. és 28. között lehet majd szavazni a magyar jelöltre.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben (a fáj képei megtekinthetők itt):

 1.     Zengővárkony hős szelídgesztenyéje – 4088 szavazat
 2.     A nyírbátori tölgyfa – 3754 szavazat
 3.     Ősi gubacsi testvérfák – 2221 szavazat
 4.     A gyulaji odvas hársfa – 2123 szavazat
 5.     A szentkirályi hazaváró nyár – 1183 szavazat
 6.     Imrehegyi terebélyes eper – 959 szavazat
 7.     A délegyházi vadkörtefa – 902 szavazat
 8.     Horvátnádaljai platánfák – 834 szavazat
 9.     Vörösvári vén eperfa – 806 szavazat
 10.     Fonyódi fehér nyárfák – 563 szavazat
 11.     Hőssé ítélt miskolci mocsárciprus – 552 szavazat
 12.     Hevesy György ciprusfája – 402 szavazat
 13.     Családi almafa – 76 szavazat

 

Szakmai partner

Az Országos Erdészeti Egyesület már 1996-ban elindította az ugyanilyen néven futó Év Fája mozgalmat. Az Év Fája mozgalom nem egy konkrét fát, hanem egy-egy kevésbé ismert hazai fafajt ismertet meg a nagyközönséggel és az erdészeti szakmával. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskolai programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak a választott fafajjal. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fáival kapcsolatban. 2017-ben az év fafaja a vadalma, melyről bővebb információt a www.azevfaja.hu honlapon olvashatnak. Az Év Fája verseny lebonyolításához az Országos Erdészeti Egyesület 2012-ben csatlakozott.

 

Forrás: nak.hu/Ökotárs Alapítvány