Hírek

Ön is dönthet, melyik legyen 2018-ban az év vadvirága!

A hagyományoknak megfelelően idén is lehet szavazni a Magyar Természettudományi Múzeum oldalán három jelöltre, idén az apró nősziromra, a fehér tündérrózsára és a kornistárnicsra.

Apró nőszirom (Iris pumila)
Füves hegyoldalak, sztyeprétek kora tavaszi ritkasága. Az lris (írisz) görög eredetű szó, jelentése szivárvány. Ez különösen illik az apró nősziromra, hiszen virágai valóban a szivárvány csaknem minden színében pompáznak. Leggyakrabban sötét, lilás vagy kékes egyedeivel, találkozhatunk, de a nagyobb állományokban gyakori a sárga, előfordul a fehér, a világoskék, a vöröslő és a barnás virágszín is, de lehetnek „cirmos” egyedek is.


Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)
Tavak, holtágak fogyatkozóban levő ősi eredetű ritkasága. A latin nevét a görög mitológiából kapta. A történet szerint a nagy erejű Heraklész miatt elhunyt nimfa tündérrózsaként élt tovább a mocsárban.


Kornistárnics (Gentiana pneumonanthe)
Üde rétek őszi ’enciánkék’ ékessége, ritka boglárkalepkék tápnövénye. Népi elnevezései, genciángyökér, tárnics gyökér, kornisfű, utalnak rá, hogy ezt a növényt már őseink is jól ismerték.


A szavazás elérhető a Magyar Természettudományi Múzeum honlapján: http://evvadviraga.nhmus.hu/szavazas_2018

A mozgalomról

Az év vadvirága kezdeményezés megszületése után hamar elérte célját: országos mozgalommá vált, útra indítása óta tucatnyi hazai védett vagy védendő növényfaj került a látókörébe és a természet védelme és a vadon élő növények iránt elkötelezett emberek sokasága érezte magáénak és vett részt az adott év vadvirágához kapcsolódó eseményeken, programokon.

A 2010 végén magánkezdeményezésként indult ötlet túlnőtt saját keretein, lehetőségein és egyre inkább nyilvánvalóvá vált az intézményi háttér hiánya. Ennek érdekében a mozgalom elindítói és kuratóriuma jelentkezőt kerestek, aki az Év vadvirága mozgalmat továbbvinné. A felhívásra jelentkező Magyar Természettudományi Múzeum elnyerte a mozgalom kuratóriumának támogatását, így 2015 során fokozatosan intézményünk vette át az Év vadvirága mozgalommal kapcsolatos teendőket és megszületett a korábbi alapokon nyugvó új Év vadvirága honlap.

Kérjük, mind honlapunkat, mind rendezvényeinket, megjelenéseinket fogadják a korábbihoz hasonló lelkesedéssel és támogatással, mi pedig mindent megteszünk, hogy bizalmukra rászolgáljunk.

 

Forrás: evvadviraga.nhmus.hu