Hírek

Nagy az igény a tűzifára – Hogy állnak a készletek?

Az 5000 főnél kisebb lélekszámú településeket az állam jelentős mértékben segíti a fűtési problémák megoldásában. Az önkormányzatok szeptember 30-ig pályázhattak a szociális tűzifa támogatásra, amely vissza nem térítendő költségvetési támogatás.

Az ország számos településén nyújtanak tűzifa támogatást az arra rászorulóknak. Kíváncsiak voltunk, hogy az erdőgazdaságok az idei télen mekkora tűzifa igényre számítanak és hogy állnak a készletekkel.

A VERGA Zrt. a korábbi évekhez hasonlóan felkészült az önkormányzatok szociális tűzifa igényének kiszolgálására. – Az elmúlt években 700-750 köbméter igény jelentkezett a működési területünkön található önkormányzatok részéről. Az idei lehetőségek ismeretében a várható igény ennek közel a duplája. Az érintett 25 önkormányzattal felvettük a kapcsolatot a kiszolgálás részleteinek pontosításához. Fontos, hogy az erdőgazdaságok a szokványos tűzifa minőséget, azaz egy méter hosszú keményfa választékot tudnak biztosítani, erdei rakodón. Az elszállítás az önkormányzatok feladata, ebben szervezési segítséget ad az erdőgazdaság. Az igényelt faanyag nagy részét már a tavaszi fakitermelési szezonban bekészleteztük így az, megfelelő száraz minőségben áll rendelkezésre. Egyes önkormányzatok már most jelezték, hogy a pályázott mennyiségen felül további tűzifa igényük is lenne, ennek kielégítésére is felkészültünk. Lehetőségeink szerint próbálunk tűzifát biztosítani azon önkormányzatok számára, akik szorosan nem tartoznak területünkhöz, de közeli erdők híján nehezen tudják biztosítani tüzelőanyag szükségleteiket. A szociális tűzifa értékesítésen túl az erdőgazdaság egész évben, az időjárási feltételek miatt esetlegesen némi várakozással, nagy mennyiségben szolgálja ki a közvetlen lakossági tűzifa igényeket. Az idei évben a kereslet ismét nőtt: az erdei rakodókról és a veszprémi feldolgozó telepünkről is folyamatosan történik a lakossági tűzifa kiszállítása – összegezte a tapasztalatokat Szedlák Tibor a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese.

A Bakonyerdő Zrt.-nél arról számoltak be, hogy az előző kemény tél miatt a tűzifa felhasználás megugrott, a lakossági tűzifakészletek már az év elején megcsappantak. Az elhúzódó hideg időszak hatására, a fűtési szezont követően megkezdték az emberek a felkészülést a következő télre. Az erdőgazdálkodók tűzifa készletei ennek eredményeként már nyár elejére minimum szintre csökkentek. Nyáron is folyamatos volt a lakossági érdeklődés, ezért a tűzifakészletek tovább apadtak, mivel az természetvédelmi szabályok miatt vegetációs időszakban fakitermelés nem, vagy csak korlátozottan végezhető. A Bakonyerdő Zrt. a fent ismertetett országos tendenciákat figyelembe véve készült fel a lakosság kiszolgálására.

– Az év végére várhatóan az előző évi mennyiség duplájára emelkedik a lakossági tűzifa értékesítése, és elérheti a 60 ezer köbmétert – mondta el Szekrényes Tamás, termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettes.

Az erdőterületeink mintegy kétharmada valamilyen természetvédelmi oltalom alatt áll, ahol a vegetációs időben a fakitermelések korlátozottak. Az őszi fakitermeléseket már megkezdtük a tűzifa készletek is gyarapodnak, várhatóan nem lesz akadálya a folyamatos értékesítésnek. A működési területünkre eső települések a szociális tűzifa igényükkel jellemzően társaságunkat keresik meg. Az idei évben az országosan megemelt támogatási keretnek köszönhetően mintegy 8000 köbméter szociális tűzifa igény merül fel a térségünkben. A pályázati eredmény kihirdetését követően már a múlt hét végén megkerestük az érintett 168 települést a szociális tűzifára vonatkozó ajánlatunkkal, amelyben a tavalyihoz hasonló feltételekkel tudjuk biztosítani a tűzifát. Egy hét alatt több mint 3400 köbméternyi megrendelés érkezett vissza, és folyamatosan érkeznek a továbbiak is. A szociális tűzifa kiadása az önkormányzatok részére az elmúlt évekhez képest korábban, október második felében megkezdődik – tájékoztatott a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Forrás: veol.hu