Hírek

Erdei arcok, erdei történetek

Egerben minden az erdőkről szólt szeptember 5-én, kedden. Egyrészt erdészeti nyílt napon vehettek részt az érdeklődők az Érsekkertben, másrészről az Érseki Palotában nagyszámú közönség előtt mutatták be ünnepélyes keretek között Wágner Tibor „Fejezetek az Egri Erdőgazdaság történetéből” című könyvét.

Napjainkban sajnos egyre kevesebb a könyvolvasó a világban, köszönhetően a digitális világ fejlődésének – mondta Dr. Jung László, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója – Ezért is örvendetes, hogy ilyen sokan jöttek el egy könyvbemutatóra. A kiadvány megjelenése aktuális volt, hiszen a régmúlt eseményei lassan a feledés homályába vesznek.

A könyv érdekessége, hogy az erdészet történetét nem kronológiai sorrendben mutatja be, hanem a hozzá kapcsolódó személyeken keresztül. Ezáltal hatalmas időintervallumot ölel fel, hiszen az erdők és az erdészek története nem a cég alapításával, hanem már jóval az előtt kezdődött. Magának az erdészetnek a története 1945-ben indult, amikor Egri Állami Erdőigazgatóság néven megalakult, és első irodája pont az ünnepélyes bemutató helyszínén, az Egri Érseki Palotában volt.

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a szakmának íródott műről van szó – azonban ez nem így van. Lehetőséget teremt rá, hogy laikusok is betekintést nyerjenek az erdészek és az erdőgazdálkodás világába, munkájába, kicsit a kulisszák mögé pillanthassanak. Nagy mennyiségű adat és történelmi esemény szerepel benne, ezek között mindenki találhat számára ismerős arcot.

Nem kis munka volt ez Wágner Tibor részéről: az adatgyűjtés 15 évig tartott, ezalatt levéltárakban kutakodott, és több, mint 70 emberrel tartotta a kapcsolatot. Sajnos közülük 40-en nem érhették meg a könyv megjelenését, de elbeszéléseikben tovább élnek. A gyűjtés során nem csak a történetekre koncentrált a nyugalmazott erdőmérnök – 6000 fotót is összeszedett. Ezek közül a legrégebbi egy 1889-90-es tabló a „Selmeczi Magyar Királyi Bányász- és Erdészeti Akadémia” valétáló (A valétálás során a diákélettől búcsúznak a hallgatók, ennek utolsó állomása a ballagás) diákjairól – köztük Tuzsony Jánosról, aki később a jeles botanikusként, paleobotanikusként gyarapította a magyar tudományt, illetve megalapította a Tuzson Arborétumot. A szerző nemcsak gyűjtötte, de szkennelte és rendszerezte is a képeket, például párokba rendezte az azonos helyszíneken készülteket, így láthatjuk, mi változott – vagy éppen nem változott – a két fotó készítése között eltelt idő alatt.

Az eredmény pedig önmagáért beszél. Bárki, aki kezébe fogja a „Fejezetek az Egri Erdőgazdaság történetéből” című, igen vaskos könyvet, láthatja, mennyire kötődik hozzá a szerző, szívét és lelkét is beleadta a megírásába.

Mivel a kiadvány elsősorban nem értékesítési céllal készült, ezért csak két helyszínen, az Érseki Látogatóközpont ajándékboltjában és az EGERERDŐ Zrt. Központjában (3300 Eger, Kossuth L. u. 18.) vásárolható meg.

Forrás: A Mi Erdőnk/magyarmezogazdasag.hu