Hírek

Négyezer hektár erdő égett le a francia Riviéra mellett

Tízezer embert kellett kimenekíteni kedd éjszaka Dél-Franciaországban, miután újabb bozóttűz lobbant fel, miközben még a korábban lángra kapott erdőségekben is küzdöttek a tűzoltók.

A kitelepített emberek nagyrésze turista volt, akik a környékbeli kempingekben szálltak meg. Ők az éjszakát a tengerparton töltötték, biztonságos távolságban az erdőtől.

A tűz kedden nagyjából 4000 hektárnyi erdőt pusztított el a mediterrán partok mellett, a hegyvidéki belső területeken, és Korzika szigetén. Az oltásban több mint 4000 tűzoltó és 19 légi egység vett részt.

Az tűz kialakulásának okai nagyon hasonlók a korábban Portugáliában pusztítóéhoz.

Thomas Curt, a környezetvédelemmel és mezőgazdasággal foglalkozó Irsea Kutatóintézet igazgatója azt nyilatkozta, hogy az 1970-es évek óta hanyatló dél-franciaországi mezőgazdaság sebezhetőbbé tette a régiót erdőtüzekkel szemben.

– A mezőgazdasági területek mérete folyamatosan csökken, az erdő pedig természetes módon terjeszkedik, ezáltal bozótosabb terület alakul ki – mondta el. Hozzátette: a lakóházak, utak és villamosvezetékek számának növekedése az erdős területek közelében szintén növeli az tűz kialakulásának kockázatát.

Egy helyi tengerparti természetvédő csoport tagja, Francois Fouchier a francia AFP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a helyi vadvilágból is számos áldozatot szedett a tűz, például a görög teknősökből. Valószínűsítette, hogy égett teknőspáncélokat fognak találni a területen.

Forrás: http://metro.co.uk