Hírek

Keresztény erdei emlékhelyek újulnak meg a Mecsekben

Huszonhat keresztény vonatkozású emlékhelyet újít fel októberig a Mecsekerdő Zrt. működési területén. A felújításokat a Mecsek Egyesülettel és a Pécsi Egyházmegyével közösen végzik, részben a Földművelésügyi Minisztérium által biztosított forrásból.

Fa- és kőkereszteket, forrásokat, emlékműveket állítanak helyre, az egykori települések templomai helyén haranglábakat és emléktáblákat helyeznek el, emlékezve a jeles elődökre és az elmúlt századokból fennmaradt történetekre – tette hozzá az erdőgazdaság az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A munkálatok a fellelhető dokumentumok – köztük fényképek, leírások – alapján a korabeli formához illeszkedve, ugyanakkor modern technológiák és anyagok felhasználásával, időtálló megoldásokkal zajlanak.

Jelezték: eddig a Hosszúheténynél található Mária-kút és a felsőkövesdi harangláb újult meg a projekt keretében, amelynek ünnepélyes zárását októberben tartják a sasrét-pusztai Mária-szobor avatásával.

Egyúttal rendezik az emlékhelyek környezetét is, azok a kirándulók, turisták számára könnyebben megközelíthetővé válnak. A helyszíneken táblák ismertetik majd az adott emlékhely történetét.

 

A Mecsekerdő Zrt. célja, hogy az információs táblákat minél részletesebb és hiteles tartalommal állítsák össze. Ehhez a helyi lakosság, a helytörténeti témákban jártas lelkes segítők közreműködését kérik: aki további információval tud szolgálni az egyes emlékhelyek történetével, eredetével kapcsolatban, azt legyen kedves felvenni a kapcsolatot az erdészettel.

A leveleket a kommunikacio@mecsekerdo.hu e-mail címre várják 2017. július 31-ig.

 

Forrás: MTI/Mecsekerdő Zrt.