Hírek

Magyar találmány lehet a kullancsok végzete

Minden második példány fertőzött, rendkívüli szívósságának köszönhetően átvészeli a mínusz tíz fokos hideget. Szerencsére létezik azonban egy szer, amelynek segítségével sikeresen vehetjük fel a harcot a kullancsok ellen.

Rejtőzködő életmódja miatt szinte észrevehetetlen, évente huszonkétezer petét rak és alkalmazkodóképessége miatt a tartósan plusz hét fok alatti hőmérséklet sem végez vele. A kullancs ellen még a zárt ruházat sem jelent biztos védelmet. Kedveli a nedves, hűvös helyeket, előszeretettel telepszik meg háziállatok bundájában és emberi testhajlatokban, a Lyme-kóron kívül számos más betegség forrása is lehet. Szerencsére az egyik gombafaj, pontosabban egy abból előállított készítmény szinte száz százalékban képes elpusztítani ezt a vérszívót.

Bózsik Béla Pál nyugalmazott főorvos, a Lyme Borreliosis Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta, a kullancsgombát először katicabogarak és fátyolkák lárváin, valamint kullancsokon tesztelték, ám szerencsés módon a kifejlesztett szer csak az utóbbiakat pusztította el. Egy húsz évvel ezelőtti, a Lyme-kórhoz és társbetegségeihez kapcsolódó San Francisco-i kongresszus adta az ötletet a hazai kísérletekhez – idézte fel a szakember. Az ily módon már bizonyított hatású vegyületet aztán permetként szórták szét a Duna árterében olyan területeken, ahol sok vérszívó fordult elő, majd rá egy évre összehasonlították olyan helyszínekkel, ahová nem jutott belőle. A kezelt és a kezeletlen területek között jelentős különbség mutatkozott.

Noha a kullancsgomba nevet viselő szer itthon szabadalmat kapott, használata évekig nem terjedt el. Most azonban lehetséges, hogy akár már az idén a boltok polcaira kerülhet – mondta Bózsik Béla Pál. Elmondta, mivel folyékony formában kerül majd forgalomba, permetezéssel lehet felhasználni. A kullancsgomba.hu felsorolása szerint háti permetezővel, gépi háti permetezővel, traktoros csápos permetezővel, permetezőhelikopterrel szórható, azaz otthoni, kerti használatra és nagyüzemi felhasználásra egyaránt alkalmas lesz. Hamarosan tehát egy magyar termékkel vehetjük fel a harcot a veszélyes vérszívók ellen.

Forrás: Magyar Hírlap